Cielęcina w białym winie – przepis francuski
Delikatne mięso, chrupiące ziemniaki i sałaty - obiad idealny fot. D.Szymborska |
A może Francuzki są takie chude bo ich dania wymagają wielu
godzin stania w kuchni?
Wiele razy się już nabrałam na to, że przepis z kuchni
francuskiej brzmi bardzo zachęcająco – ot zagotować, doprowadzić do wrzenia,
zeszklić, gotować do miękkości – to wszystko łatwe czynności, brakuje tylko
informacji, że zabierają naprawdę sporo czasu.
Dlatego od razu uprzedzam – cielęcina wychodzi przepysznie,
ale jej gotowanie polecam zostawić sobie na weekend, bo musimy sobie zarezerwować
około 3 godzin.
Dobra informacja jest taka, że danie zyskuje kolejnego dnia,
trzeba tylko pamiętać by podgrzewać je w kąpieli wodnej, tak by nie zrobiła się
nam jajecznica…
Składniki (5 porcji):
·
1kg cielęciny,
·
2 kości cielęce,
·
500ml wytrwanego, białego wina,
·
2 małe pory – umyte, pokrojone w plasterki
(tylko białe części),
·
Biała cebula z wbitymi 8 goździkami,
·
250g drobnych pieczarek,
·
80g masła,
·
1 marchewka pokrojona w plasterki,
·
Owoc anyżku,
·
Zioła zawinięte w gazę: rozmaryn, tymianek,
oregano, liść laurowy, ziele angielskie),
·
2 łyżki mąki,
·
Gałka muszkatołowa,
·
3 żółtka,
·
Sok z ½ cytryny,
·
150ml śmietanki kremówki,
·
Sól i pieprz.
Przygotowanie:
Pokroić mięso w dużą kostkę. Włożyć do garnka, dodać kości,
zalać winem. Dolać wody tak by płyn przykrywał mięso i sięgał około 4cm ponad
mięso.
Powoli doprowadzić do wrzenia, zbierać szumowiny. Po chwili
dodać: zioła, pory, cebulę, marchew, anyżek i sól. Przykryć starannie i gotować
przez 60 minut, lub dłużej, tak by mięso było miękkie.
Roztopić masło na patelni, poczekać aż przestanie się pienić
i podsmażyć pieczarki – około 10 minut, aż zbrązowieją. Wstawić je do rozgrzanego
na 70 stopni piekarnika, tak by nie stygły przed podaniem dania głównego.
Wyłowić mięso, odcedzić wywar. Polać mięso kilkoma łyżkami
wywaru i włożyć do piekarnika.
W rondlu roztopić 2 łyżki masła, dodać mąkę i smażyć przez 2
minuty, tak by powstała gęsta, ale gładka masa, dodać 300ml wywaru, mieszać.
Doprawić solą i gotować na małym ogniu.
W misce wymieszać sok z cytryny, żółtka i śmietanę,
wystarczy to robić rózgą.
Wyłożyć mięso, polać sosem i dodać pieczarki.
Danie idealnie smakuje z ziemniakami.
Mięso jest delikatne, rozpływa się w ustach i mimo, małej
ilości soli jest wyraziste w smaku, zawdzięcza to gotowaniu w winie i ziołom.
Kolorowy garnek pełen warzyw i mięsa fot. D.Szymborska |
smakowicie i dosc lekko, co lubie :)
OdpowiedzUsuńcieszę się :)
OdpowiedzUsuń