TRYB JASNY/CIEMNY

Kalmary po grecku z wódką Ouzo

Kalmary po grecku marynowane w Ouzo fot. D.Szymborska




Nie wiem czy były tanie loty, promocje w biurach podróży czy po prostu to jest czas wycieczek do Grecji. W każdym razie moi znajomi w social mediach bombardują mnie zdjęciami kotów na Akropolu, tzazików jedzonych na tarasie z widokiem na krystaliczną, turkusową wodę… choć przeważają koty, czasem osiołki.

Dla wszystkich którzy znoszą obecnie polskie upały a nie grecką słoneczną pogodę przepis, dzięki któremu poczują się jak w Helladzie!

Konieczna jest grecka, anyżkowa wódka – Ouzo. W wolnej chwili można pobawić się przez moment w chemika i wymieszać odrobinę wódki z wodą – z przeźroczystej zmieni się w mętną!

Najdłuższym elementem tego przepisu jest rozgrzewanie oleju, samo smażenie to zaledwie 5 minut.

Składniki (3 porcje przystawkowe):


·         450 gramów mrożonych kalmarów,
·         4 łyżki Ouzo,
·         4 łyżki mąki,
·         Pieprz,
·         Olej do smażenia (1.5 litra lub więcej jeżeli mamy spory garnek),
·         Sól i ćwiartki cytryny.

Przygotowanie:

Kalmary rozmrozić, zamarynować w Ouzo (minimum 15 minut), odcedzić starannie. Do woreczka wsypać mąkę, dodać pieprz, wrzucić krążki kalmarów, wymieszać wszystko starannie. Olej w garnku o gruby dnie, rozgrzać. Sprawdzić jednym kalmarem (uwaga pryska) czy tłuszcz jest wystarczająco gorący by usmażyć kalmary.

Kalmary smażymy przez około 5 minut. Nie czekamy aż panierka zrobi się złota. Najlepiej sprawdzić na jednej sztuce czy już jest usmażony.

Kalmary mają to do siebie, że robią się gumowe gdy je zbyt długo smażymy lub zbyt krótko gotujemy. 

Powodzenia i smacznego greckiego obiadu!

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa