Kalmary po grecku z wódką Ouzo
Kalmary po grecku marynowane w Ouzo fot. D.Szymborska |
Nie wiem czy były tanie loty, promocje w biurach podróży czy
po prostu to jest czas wycieczek do Grecji. W każdym razie moi znajomi w social
mediach bombardują mnie zdjęciami kotów na Akropolu, tzazików jedzonych na
tarasie z widokiem na krystaliczną, turkusową wodę… choć przeważają koty,
czasem osiołki.
Dla wszystkich którzy znoszą obecnie polskie upały a nie
grecką słoneczną pogodę przepis, dzięki któremu poczują się jak w Helladzie!
Konieczna jest grecka, anyżkowa wódka – Ouzo. W wolnej chwili
można pobawić się przez moment w chemika i wymieszać odrobinę wódki z wodą – z przeźroczystej
zmieni się w mętną!
Najdłuższym elementem tego przepisu jest rozgrzewanie oleju,
samo smażenie to zaledwie 5 minut.
Składniki (3 porcje przystawkowe):
·
450 gramów mrożonych kalmarów,
·
4 łyżki Ouzo,
·
4 łyżki mąki,
·
Pieprz,
·
Olej do smażenia (1.5 litra lub więcej jeżeli
mamy spory garnek),
·
Sól i ćwiartki cytryny.
Przygotowanie:
Kalmary rozmrozić, zamarynować w Ouzo (minimum 15 minut),
odcedzić starannie. Do woreczka wsypać mąkę, dodać pieprz, wrzucić krążki
kalmarów, wymieszać wszystko starannie. Olej w garnku o gruby dnie, rozgrzać.
Sprawdzić jednym kalmarem (uwaga pryska) czy tłuszcz jest wystarczająco gorący
by usmażyć kalmary.
Kalmary smażymy przez około 5 minut. Nie czekamy aż panierka
zrobi się złota. Najlepiej sprawdzić na jednej sztuce czy już jest usmażony.
Kalmary mają to do siebie, że robią się gumowe gdy je zbyt
długo smażymy lub zbyt krótko gotujemy.
Powodzenia i smacznego greckiego obiadu!
Komentarze
Prześlij komentarz