TRYB JASNY/CIEMNY

Cielęcina w białym winie – przepis francuski

Delikatne mięso, chrupiące ziemniaki i sałaty - obiad idealny fot. D.Szymborska




A może Francuzki są takie chude bo ich dania wymagają wielu godzin stania w kuchni? 

Wiele razy się już nabrałam na to, że przepis z kuchni francuskiej brzmi bardzo zachęcająco – ot zagotować, doprowadzić do wrzenia, zeszklić, gotować do miękkości – to wszystko łatwe czynności, brakuje tylko informacji, że zabierają naprawdę sporo czasu.


Dlatego od razu uprzedzam – cielęcina wychodzi przepysznie, ale jej gotowanie polecam zostawić sobie na weekend, bo musimy sobie zarezerwować około 3 godzin.


Dobra informacja jest taka, że danie zyskuje kolejnego dnia, trzeba tylko pamiętać by podgrzewać je w kąpieli wodnej, tak by nie zrobiła się nam jajecznica…


Składniki (5 porcji):


·         1kg cielęciny,

·         2 kości cielęce,

·         500ml wytrwanego, białego wina,

·         2 małe pory – umyte, pokrojone w plasterki (tylko białe części),

·         Biała cebula z wbitymi 8 goździkami,

·         250g drobnych pieczarek,

·         80g masła,

·         1 marchewka pokrojona w plasterki,

·         Owoc anyżku,

·         Zioła zawinięte w gazę: rozmaryn, tymianek, oregano, liść laurowy, ziele angielskie),

·         2 łyżki mąki,

·         Gałka muszkatołowa,

·         3 żółtka,

·         Sok z ½ cytryny,

·         150ml śmietanki kremówki,

·         Sól i pieprz.


Przygotowanie:


Pokroić mięso w dużą kostkę. Włożyć do garnka, dodać kości, zalać winem. Dolać wody tak by płyn przykrywał mięso i sięgał około 4cm ponad mięso.


Powoli doprowadzić do wrzenia, zbierać szumowiny. Po chwili dodać: zioła, pory, cebulę, marchew, anyżek i sól. Przykryć starannie i gotować przez 60 minut, lub dłużej, tak by mięso było miękkie.


Roztopić masło na patelni, poczekać aż przestanie się pienić i podsmażyć pieczarki – około 10 minut, aż zbrązowieją. Wstawić je do rozgrzanego na 70 stopni piekarnika, tak by nie stygły przed podaniem dania głównego.


Wyłowić mięso, odcedzić wywar. Polać mięso kilkoma łyżkami wywaru i włożyć do piekarnika.

W rondlu roztopić 2 łyżki masła, dodać mąkę i smażyć przez 2 minuty, tak by powstała gęsta, ale gładka masa, dodać 300ml wywaru, mieszać. Doprawić solą i gotować na małym ogniu.


W misce wymieszać sok z cytryny, żółtka i śmietanę, wystarczy to robić rózgą. 


Wyłożyć mięso, polać sosem i dodać pieczarki.


Danie idealnie smakuje z ziemniakami.


Mięso jest delikatne, rozpływa się w ustach i mimo, małej ilości soli jest wyraziste w smaku, zawdzięcza to gotowaniu w winie i ziołom.



Kolorowy garnek pełen warzyw i mięsa fot. D.Szymborska

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa