Nóżki kurczaka w sosie z białego wina, przepis z restauracji, której już nie ma
Pyszne danie, które zyskuje wraz z podgrzewaniem dnia następnego fot. D.Szymborska |
Wiele lat temu gdy jechaliśmy w odwiedziny do znajomych
Basków zabraliśmy jedną książkę kucharska, po to by zaimponować, jak nam się wtedy
wydawało skomplikowanymi i pysznymi przepisami. Dziś, receptury wydają się
banalne, na szczęście dobry smak pozostał.
Restauracja Mirador od wielu lat jest już tylko wspomnieniem
na gastronomicznej mapie Warszawy, a szkoda, bo uważam, że za mało razy ją
odwiedziłam.
Zdecydowanie polecam przygotowanie podwójnej porcji, gdyż
tak ugotowany kurczak zyskuje jeszcze przy podgrzewaniu dnia następnego.
Tutaj przepis na 10 kawałków, ale 14 podudzi też mieści się
na dużej patelni, a dzięki temu można cieszyć się pysznym obiadem dwa dni pod
rząd. Wystarczy tylko zmienić surówki albo sałatki. Najpierw liście sałat a
potem tarte, gotowane buraki z cytryną, oliwą i octem cydrowym – efekt dwa
pyszne obiady, które nie są identyczne.
Składniki:
·
10 sztuk nóżek – tak proponują Kręgliccy, ale
podudzia z kurczaka mają więcej mięsa, stąd propozycja takiej podmianki,
·
2 szklanki białego wina,
·
1,5 szklanki bulionu z kurczaka,
·
2 białe cebule,
·
4 ząbki czosnku,
·
6 łyżek oliwy,
·
2 łyżki mąki,
·
1 liść laurowy, sól, pieprz
·
Posiekany pęczek natki pietruszki.
Przygotowanie:
Zdjąć skórę z mięsa kurczaka. Natrzeć kurczaka solą i pieprzem,
oprószyć mąką. Świetnym rozwiązaniem jest wrzucenie mięsa do szczelnego worka,
dosypanie mąki i staranne wymieszanie.
Na patelni z rozgrzaną oliwa zeszklić pokrojony w plasterki
czosnek i pokrojoną w piórka cebulę. Wyjąć warzywa i przełożyć do miski. Na tej
samej oliwie podsmażyć kurczaka, tak by zrumienić mięso. Gdy jest zrumieniony
dolać wina, przełożyć warzywa i wlać bulion, dodać liść laurowy. Gotować na
małym ogniu, potem zredukować sos, przed podaniem dodać siekaną natkę
pietruszki.
Tak przygotowany kurczak idealnie smakuje z ziemniakami puree
i różnymi sałatami.
Komentarze
Prześlij komentarz