Lasgane z polskim serem pleśniowym
Pyszna lasagne ze szpinakiem, serem pleśniowym i kawałkami kurczaka fot. D.Szymborska |
Pewno włoska mamma by się oburzyła, na takie zmiany w
przepisie na klasyczną lasagne, jednak jakby spróbowała to by zrozumiała, że
czasem warto odejść od tradycji i zrobić mały krok w stronę nowych smaków.
Lasagne ze szpinakiem jest daniem lżejszym niż wersja z
mięsem mielonym, do tego szybciej można ją upiec, bo potrzeba mniej czasu na
przygotowanie farszu.
Jeżeli chodzi o makaron, to oczywiście najlepiej samemu go
zrobić, ale z brak maszynki albo chęci wałkowania, taki sklepowy (tylko świeży,
nie suszony) też daje radę.
Co do beszamelu, to nie będę się wtrącać bo są dwie szkoły –
jedna mówi o używaniu mleka zimnego, druga upiera się przy dolewaniu mleka w
temperaturze pokojowej.
Składniki (ilość porcji zależy od tego jak pokroimy, ważne
by naczynie było odpowiednie rozmiarem do płatów makaronu):
·
750 gr szpinakowych liści,
·
500g filetu z piersi kurczaka zagrodowego,
·
1 cała gałka muszkatołowa,
·
Pieprz, sól,
·
Ser pleśniowy (np. Lazur błękitny),
·
Śmietana 35% (w kartoniku),
·
200g cheddaru tartego,
·
Beszamel (masło, mąka, tłuste mleko),
·
Masło do wysmarowania formy,
·
Oliwa do smażenia,
·
Płaty makaronu (minimum 4 sztuki).
Przygotowanie:
Mięso kurczaka pokroić w drobną kostkę. Usmażyć na oliwie,
odstawić na bok. Szpinak posiekać, dodać śmietanę, zetrzeć gałkę, starannie
wymieszać. Dodać kurczaka, na sam koniec dodać pokruszony ser pleśniowy (100g).
Przygotować beszamel – ważne żeby nie miał grudek. Warto
przygotować go z około 400ml tłustego mleka – taka porcja powinna spokojnie
wystarczyć.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Wysmarować foremkę masłem. Zacząć układanie od płatu
makaronu, przekładać, farszem, beszamelem i serem. Zostawić ser do posypania
ostatniego płatu makaronu na samej górze.
Piec w piekarniku przez 30 minut, na dolnej półce. Po
półgodzinie, wyłączyć piekarnik i zostawić jeszcze na kolejne 10 minut.
Sprawdzać czy ser nie jest zbyt przypieczony z góry.
Do nakładania warto wykorzystać łopatkę do tortu, dzięki temu
uda się nam nałożyć ładne kawałki na talerze.
Komentarze
Prześlij komentarz