30 minutowe gotowanie – ryżowe kluski po azjatycku
Zielono, chrupiąco i pysznie! ryżowe kluski z super dodatkami fot. D.Szymborska |
Phad thai to nie jest, do dania kuchni azjatyckiej już
bliżej. Z pewnością pyszne kluski, które idealnie nadają się do ogrzewania (patrz bento!)
Gotowanie (przy sprawnej organizacji w kuchni) zajmuje zaledwie ½ godziny! Tyle
to wytrzymamy bez podjadania, nawet jak jesteśmy bardzo głodni!
Poczucie sytości, po zjedzeniu porcji duże – to zasługa
między innymi groszku cukrowego – smacznego źródła białka i błonnika, nie
wspominając o solidnej dawce witaminy C. Mięso z indyka, kiełki z fasoli i
makaron ryżowy – całość uzupełniona pistacjami i pakczoj!
Uwaga, do przygotowania dużej porcji (takiej jak ta
wymieniona w przepisie) potrzebna jest albo ogromna patelnia albo spory wok!
Składniki (6 porcji):
·
400g makaronu ryżowego (5mm wstążki najlepiej
się do tego nadają),
·
700g filetu z piersi indyka,
·
100g kiełków fasoli (świeżych),
·
250g pakczoj,
·
Pęczek kolendry,
·
100g pistacji (obranych),
·
250g groszku cukrowego,
·
8 łyżek sosu sojowego,
·
4 łyżki sosu rybnego,
·
1 łyżeczka oleju rzepakowego lub arachidowego,
·
1 łyżeczka oleju sezamowego,
·
Sól i cukier.
Przygotowanie:
Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Odcedzić, przelać zimną wodą, dodać odrobinę oleju, żeby nie był posklejany.
Groszek cukrowy umyć, zagotować wodę, dodać sól i odrobinę
cukru. Groszek gotować przez 2-3 minut, odcedzić i przelać zimną wodą.
Kiełki umyć i osuszyć.
Pakczoj pokroić w paski (bez najtwardszych części).
Pistacje obrać.
Kolendrę posiekać (łącznie z łodyżkami).
Mięso pokroić w paski, zamarynować w sosie sojowym (4 łyżki),
sosie rybnym (2 łyżki). Usmażyć na odrobinie oleju rzepakowego, tak by było
lekko zrumienione. Przełożyć na bok. Patelnie wytrzeć.
Na patelni lub w woku, wymieszać: mięso, makaron, groszek
cukrowy, pakczoj, kiełki. Doprawić sosem sojowym i rybnym.
Poczekać aż wszystko będzie gorące. Podawać z pistacjami i
siekaną kolendrą.
Komentarze
Prześlij komentarz