TRYB JASNY/CIEMNY

Prawdziwa włoska pizza – przepis na ciasto

To jest tak dobra pizza, że zastanowicie się dwa razy czy jakąś jeszcze zamawiać, czy na wynos czy w pizzerii fot. D.Szymborska



Nie piekę bo…nie wychodzi. Choć po tej instrukcji mogę używać czasu przeszłego. To jest przepis, który uda się każdemu. 

Jak to bywa w takich przypadkach są dwa „ale” – pierwsze trzeba mieć robot kuchenny z hakiem, a drugie, nie można NIC zmieniać w przepisie. I może jeszcze jedno malutkie „ale”, które też warto brać pod uwagę. Ciasto potrzebuje około 2h na wyrośnięcie.

To nie jest, tak jak w sałatce, że dodamy oliwki zamiast winogron, fetę zamiast cheddara i dalej będzie smacznie.

Pieczenie rządzi się innymi prawami, nic do smaku…. Jest receptura i tyle.

Przepis jest na 3 duże pizze. 

Jeszcze ważna uwaga, blacha na której będziemy piekli pizzę musi być w piekarniku, to znaczy ma być nagrzana a nie zimna, na której układamy rozwałkowane ciasto.

Składniki:


·     500g mąki tipo 00,
·     250ml letniej wody
·     4 łyżki oliwy,
·     ½ łyżeczki soli,
·     1 łyżeczka cukru,
·     14g suchych drożdży (2x7g paczuszki).

Przygotowanie:

Do miski (z robota kuchennego) wsypać najpierw suche składniki, wymieszać, potem zrobić „dołek” wlać oliwę, letnią wodę i włączyć robot. Najpierw zacząć od programu spokojnego i stopniowo zwiększać. Ciasto trzeba wyrabiać 8 do 10 minut. Ma być gładkie i sprężyste.

Dużą miskę wysmarować oliwą. Wyciągnąć ciasto z robota kuchennego, zrobić duży, gruby wałek i pokroić na 3 równe części. 

Posmarować ręce oliwą, brać po kolei kawałki ciasta i robić coś na kształt kuli, pokrytej warstewką oliwy. Włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Ciasto rozwałkować. Piec na pergaminie. Piekarnik powinien być nagrzany do 220 stopni a takie ciasto do pizzy potrzebuje 15 minut do stania się przepysznym spodem pizzy!

Dodatki – według tego co się lubi, tylko wszystko w małych ilościach!




Ciasto pyszne, dodatki proste = genialna i domowa pizza fot. D.Szymborska




Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa