Meksykańska uczta – sprawdzony przepis na suchą marynatę do wołowiny i kurczaka
Grillowana papryka z cebulą, mięsa, fasola i kukurydza z kuminem, cheddar, papryczki, pomidorki z kolendrą, guacamole i kwaśna śmietana... fot. D.Szymborska |
Jeżeli czytasz ten przepis w poniedziałek, to już w środę
możesz cieszyć się pyszną meksykańską kolacją. Nie martw się nie spędzisz w
kuchni 3 dni, to mięso będzie się marynować! Specjalna, meksykańska mieszanka
ziół i maki kukurydzianej, dzięki której mięso zmienia smak, konsystencję i jest
super pyszne!
Uwaga, ta marynata pasuje idealnie zarówno do mięsa z kurczaka
(filet z piersi) jak i do wołowiny (polędwica).
Mięso trzeba obtoczyć w marynacie i zamknąć szczelnie w
woreczkach strunowych i przechowywać w lodówce. Potem to już moment – odrobina oliwy
i grillowanie. Kurczak potrzebuje 10 minut wołowina 6 (wersja lekko krwista).
Do tego dużo dodatków, bo taka właśnie jest meksykańska uczta.
Do tacos (czyli kukurydzianych łódeczek) polecam: guacamole,
kukurydzę i fasolę z kuminem, grillowane papryki, marynowane papryczki, kwaśną
śmietanę, pomidorki koktajlowe z kolendrą.
Składniki marynaty (na 500g mięsa z kurczaka i 400g polędwicy
wołowej):
·
1 łyżka mąki kukurydzianej,
·
2 łyżeczki chilli,
·
1 łyżeczka soli,
·
1 łyżeczka papryki słodkiej,
·
1 łyżeczka białego cukru,
·
½ łyżeczki granulowanej cebuli (roztartej w moździerzu),
·
½ łyżeczki granulowanego czosnku,
·
¼ łyżeczki pieprzu cayenne,
·
½ łyżeczka kuminu.
Przygotowanie:
Składniki suchej marynaty starannie wymieszać, obtoczyć w
przyprawach mięso i włożyć do woreczków strunowych, po dwóch dniach przechowywania
w lodówce, grillować po dodaniu odrobiny oliwy.
Efekt końcowy - tacos z wieloma dodatkami fot. D.Szymborska |
Komentarze
Prześlij komentarz