TRYB JASNY/CIEMNY

Niezawodny sos tatarski – do ryby, oczywiście!


To co, szpanujemy razem? fot. D.Szymborska



Znajomi bombardują Cię, a to na fejsie, a to na insta zdjęciami znad morza. 

Rybka, smażalnia, plaża. Siedzisz w pracy i zazdrościsz. 

Zaczynasz marzyć o 150 gramach dorsza z frytkami i zestawem surówek…. 

Do morza daleko, do urlopu również.


Dzięki temu przepisowi, to Ty w mediach społecznościowych wzbudzisz zazdrość, bo rybkę smażoną to wszędzie nad Bałtykiem można zjeść, ale z takim sosem to tylko nieliczni smakują to danie!
 

Sos można przechowywać w lodówce, warto zadbać o to, by zrobić go godzinę wcześniej niż zabierzemy się za smażenie ryby, dzięki temu składniki będą mogły się „przegryźć”.


Jeżeli chodzi o rybę, to zwykła panierka: mąka, jajko, bułka tarta, do tego smażenie w głębokim naczyniu wypełnionym olejem i jest smaczniej niż w niejednej smażalni!


Tutaj składniki na sporą miseczkę sosu (tak na 6 porcji, jeżeli podajemy go z rybą):



·       4 łyżki majonezu (domowy, albo kupny, jeżeli ten ze sklepu to Winiary Dekoracyjny, albo Kielecki),

·         1-2 łyżek kwaśnej śmietany (czyli tej z kubeczka, 30%)

·         4 - 5 korniszonów (Krakus koniecznie),

·         10 marynowanych pieczarek,

·         8-10 małych marynowanych cebulek,

·         bardzo mała łyżeczka musztardy (Dijon),

·         mała łyżeczka cukru,

·         pęczek szczypiorku,

·         łyżeczka soku z cytryny,

·         sól i pieprz.



Przygotowanie:


Korniszony, pieczarki, cebulki  i szczypiorek bardzo drobno posiekać. Wymieszać starannie wszystkie składniki, wstawić do lodówki do schłodzenia. Podawać jako dodatek do smażonego dorsza, jajek, wędlin.


Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa