8 sierpnia 2018

Carpaccio z buraków – idealna sałatka na upały

Pyszna i prosta sałatka fot. D.Szymborska



Nazwa trochę taka jak burger sojowy, ale ta sałatka, przystawka przypomina rzeczywiście carpaccio. Krwiste buraki, krojone w przeźroczyście cienkie plasterki, do złudzenia przypominają wołowinę. Dodatek rukoli tez jest oczywisty – chrupiąca, pieprzowa pasuje zarówno do warzyw bulwiastych jak i do mięsa. Wreszcie feta dodaje smaku i śródziemnomorskości temu daniu.

Przygotowanie zajmuje 10 minut, pod warunkiem, że mamy upieczone lub ugotowane na parze buraki. Biorąc pod uwagę upały i niechęć wielu osób do włączania piekarnika, to można się posiłkować tymi kupnymi. Jeżeli mają twardą skórkę to trzeba je obierać, jeżeli nie, wystarczy odciąć końce.

Składniki (sałatka dla 3 osób):


·         250g buraków,
·         150 g fety,
·         50g rukoli,
·         Pieprz, sól,
·         1 łyżeczka octu winnego,
·         1 łyżka oliwy,
·         Sok z ½ cytryny.

Przygotowanie:

Buraki zetrzeć na mandolinie albo na tarce, tak by uzyskać cieniutkie plasterki. Ułożyć jedną warstwę, skropić wymieszaną oliwą z octem winnym i sokiem z cytryny. Ułożyć kolejną warstwę, znów skropić. Następnie rukola i pokruszona feta. Sałatka świetnie smakuje ze świeżo mielonym pieprzem.


1 komentarz:

  1. uwielbiam buraki pod każdą postacią :) takie capraccio to ideał na letnie kolacje :)

    OdpowiedzUsuń