Carpaccio z buraków – idealna sałatka na upały
Pyszna i prosta sałatka fot. D.Szymborska |
Nazwa trochę taka jak burger sojowy, ale ta sałatka,
przystawka przypomina rzeczywiście carpaccio. Krwiste buraki, krojone w przeźroczyście
cienkie plasterki, do złudzenia przypominają wołowinę. Dodatek rukoli tez jest
oczywisty – chrupiąca, pieprzowa pasuje zarówno do warzyw bulwiastych jak i do
mięsa. Wreszcie feta dodaje smaku i śródziemnomorskości temu daniu.
Przygotowanie zajmuje 10 minut, pod warunkiem, że mamy
upieczone lub ugotowane na parze buraki. Biorąc pod uwagę upały i niechęć wielu
osób do włączania piekarnika, to można się posiłkować tymi kupnymi. Jeżeli mają
twardą skórkę to trzeba je obierać, jeżeli nie, wystarczy odciąć końce.
Składniki (sałatka dla 3 osób):
·
250g buraków,
·
150 g fety,
·
50g rukoli,
·
Pieprz, sól,
·
1 łyżeczka octu winnego,
·
1 łyżka oliwy,
·
Sok z ½ cytryny.
Przygotowanie:
Buraki zetrzeć na mandolinie albo na tarce, tak by uzyskać
cieniutkie plasterki. Ułożyć jedną warstwę, skropić wymieszaną oliwą z octem
winnym i sokiem z cytryny. Ułożyć kolejną warstwę, znów skropić. Następnie rukola
i pokruszona feta. Sałatka świetnie smakuje ze świeżo mielonym pieprzem.
uwielbiam buraki pod każdą postacią :) takie capraccio to ideał na letnie kolacje :)
OdpowiedzUsuń