Nie marnuj jedzenia zrób sobie summer rolls
Pieczony kurczak (resztki) papryka, ogórek, kolendra fot. D.Szym |
Do ideału, czyli tego by nie wyrzucać żadnego jedzenie to jeszcze w naszej kuchni trochę brakuje. A to wielki słoik ogórków konserwowych oznacza, że nie jesteśmy w stanie ich przejeść i pojawia się pleśń i trzeba jedzenie wyrzucić, bywa, że zapodzieje się w lodówce otwarte opakowanie śmietany…
Jednocześnie dzięki robieniu bento – obiadów w pudełkach to, to co zostanie z kolacji staje się obiadem następnego dnia.
Summer rolls czy zawijanie jedzenia w papier ryżowy to idealny sposób na bezglutenową kanapkę, świetną przekąskę i wykorzystanie wszystkiego (no prawie) co jest w lodówce.
Papier ryżowy można przechowywać przez długi czas, trzeba tylko zadbać by był w woreczku i nie dostała się do niego wilgoć.
W zwijaniu summer rolls’ów szybko nabiera się wprawy.
Na zdjęciu wykorzystane mięso z kurczaka (był pieczony z ziemniakami na sposób baskijski), papryki i ogórka plus kilka listków kolendry.
Tutaj instrukcja krok po kroku jak zrobić summer rolls:
• Kupić papier ryżowy – duże opakowanie będzie dobrym rozwiązaniem,
• Przygotować sobie w miseczkach produkty, które będziemy zawijać (może być wegańsku, wegetariańsku lub mięsnie i rybnie) – jeżeli składniki do siebie pasują to będą dobrze smakowały zawinięte – to tak jakby zrobić z nich kanapkę a zamiast bułki użyć papieru ryżowego. Wszystko kroić w słupki o długości około 5cm, im cieniej pokrojone tym smaczniej,
• Przygotować sos – może być nawet taki słodko kwaśny z butelki, bo summer rolls nie je się na „sucho”,
• Przygotować sobie talerz z wodą, taki w którym będziemy mogli zanurzyć arkusz papieru ryżowego,
• Papier moczyć chwilkę – z dwóch stron,
• Położyć papier ryżowy na suchej desce, pośrodku ułożyć składnik naszego summer rolls’a,
• Zacząć zawijanie od złożenia boków, zwinąć i odłożyć na suchy talerz, za drugim trzecim razem nauczymy się ile składników można ułożyć by dobrze zwinąć rollls’a.
Smacznego!
Ps. Domowe summer rolls’y można przechować przez noc w lodówce, tylko trzeba je tak ułożyć by się nie posklejały.
Jadłam u znajomych, smakowało mi :)
OdpowiedzUsuńsuper, to można teraz już zrobić w domu, prawda?
Usuń