TRYB JASNY/CIEMNY

Nie marnuj jedzenia zrób sobie summer rolls

Pieczony kurczak (resztki) papryka, ogórek, kolendra fot. D.Szym


Do ideału, czyli tego by nie wyrzucać żadnego jedzenie to jeszcze w naszej kuchni trochę brakuje. A to wielki słoik ogórków konserwowych oznacza, że nie jesteśmy w stanie ich przejeść i pojawia się pleśń i trzeba jedzenie wyrzucić, bywa, że zapodzieje się w lodówce otwarte opakowanie śmietany…

Jednocześnie dzięki robieniu bento – obiadów w pudełkach to, to co zostanie z kolacji staje się obiadem następnego dnia.

Summer rolls czy zawijanie jedzenia w papier ryżowy to idealny sposób na bezglutenową kanapkę, świetną przekąskę i wykorzystanie wszystkiego (no prawie) co jest w lodówce.

Papier ryżowy można przechowywać przez długi czas, trzeba tylko zadbać by był w woreczku i nie dostała się do niego wilgoć.

W zwijaniu summer rolls’ów szybko nabiera się wprawy.

Na zdjęciu wykorzystane mięso z kurczaka (był pieczony z ziemniakami na sposób baskijski),  papryki i ogórka plus kilka listków kolendry.

Tutaj instrukcja krok po kroku jak zrobić summer rolls:


Kupić papier ryżowy – duże opakowanie będzie dobrym rozwiązaniem,

Przygotować sobie w miseczkach produkty, które będziemy zawijać (może być wegańsku, wegetariańsku lub mięsnie i rybnie) – jeżeli składniki do siebie pasują to będą dobrze smakowały zawinięte – to tak jakby zrobić z nich kanapkę a zamiast bułki użyć papieru ryżowego. Wszystko kroić w słupki o długości około 5cm, im cieniej pokrojone tym smaczniej,

Przygotować sos – może być nawet taki słodko kwaśny z butelki, bo summer rolls nie je się na „sucho”,

Przygotować sobie talerz z wodą, taki w którym będziemy mogli zanurzyć arkusz papieru ryżowego,

Papier moczyć chwilkę – z dwóch stron, 

Położyć papier ryżowy na suchej desce, pośrodku ułożyć składnik naszego summer rolls’a,

Zacząć zawijanie od złożenia boków, zwinąć i odłożyć na suchy talerz, za drugim trzecim razem nauczymy się ile składników można ułożyć by dobrze zwinąć  rollls’a.

Smacznego! 


Ps. Domowe summer rolls’y można przechować przez noc w lodówce, tylko trzeba je tak ułożyć by się nie posklejały.

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa