13 września 2018

Ryżowe kluski z dynią, grzybami mun i marynowanym kurczakiem

Lekkie kluski, które mają dużo węglowodanów i białka a smak dyni jest ciekawym urozmaiceniem fot. D.Szymborska


Fusion pełną miską!

Miałam ochotę na pieczoną dynię hokkaido, ale nie chciałam powtarzać ciężkiego przepisu z mascarpone (TUTAJ) dlatego upiekłam ją dzień wcześniej by dodać ją pod koniec smażenia i mieszania wszystkich składników tego azjatyckiego dania.

Przepis będzie na 4 spore porcje, tak by dwie zjeść na kolację i kolejne trafiły do pudełek, bo zaletą tego dania, jest to, że smakuje też świetnie na zimno.

Połączenie marynowanego kurczaka ze słodką dynią i grzybami mun jest ciekawe, smaczne i lekkie. 

Duża ilość soku z limonek nadaje pikatności a sos rybny wydobywa smak!

Duża dawka węglowodanów, idealna przed niedzielnym maratonem….

Składniki (4 duże porcje):


Bento fot. D.Szymborska

Dla tych co są wzrokowcami - wszystkie składniki z wyjątkiem sosów fot. D.Szymborska


1 mała dynia hokkaido,
200g makaronu ryżowego,
450g filetu z piersi wybieganego kurczaka,
20g suszonych grzybków mun,
100g pędów bambusa,
pęczek kolendry (lub doniczka),
sok z 2 limonek,
orzeszki ziemne (100g),
sos sojowy, sos teriyaki, sos rybny, olej rzepakowy.

Przygotowanie:

Dzień wcześniej upiec dynię w piekarniku – ja kroję ją na ćwiartki, blachę smaruję oliwą i piekę aż będzie miękka (200 stopni), potem studzę i wycinam pestki i skórę.

Kurczaka pokroić w paski i zamarynować przez noc w sosie teriyaki.

Ugotować albo zalać wodą makaron ryżowy – w zależności od instrukcji na opakowaniu.

Warto przygotować sobie wszystko w miseczkach, wtedy końcowe gotowanie to sama przyjemność – wszystko tylko miesza się w woku lub dużej patelni.

Kurczaka usmażyć na odrobinie oleju. Orzeszki podprażyć. Grzybki suszone zalać wrzątkiem na 15 minut i potem odcedzić. Pędy bambusa (z puszki) odcedzić i przelać wodą.


Na dużej patelni podsmażyć makaron, dodać sos sojowy, następnie kurczaka, bambus, grzyby, siekaną kolendrę, doprawić sokiem z limonki, na sam koniec smażenia dodać pieczoną dynię, wymieszać i podawać z prażonymi orzeszkami ziemnymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz