TRYB JASNY/CIEMNY

Zapiekanka w dwóch wersjach: bio i budżetowej



Robiłam taką i taką, bio smakuje lepiej i na pewno jest zdrowsza, budżetowa też daje radę. Jedyne na czym nie można oszczędzać to makaron – rozgotowane i niesmaczne kluski zniszczą nasze gotowanie!

Czas przygotowania to 30 minut plus 20 minut pieczenia. Co ważne zapiekanka świetnie smakuje na zimno, czyli nadaje się do pudełka!

Pyszna zapiekanka! fot. D.Szymborska

Dzięki temu, że naczynie jest wysmarowane masłem nic nie przylega i jest łatwo nakładać zapiekankę fot. D.Szymborska


Składniki (4 porcje):

  • 300g suchego makaronu penne – tutaj nie ma opcji cięć finansowych – ma być włoski, im lepszej marki tym lepiej,
  • Brokuł świeży – albo eko albo zwykły,
  • 200g kukurydzy- albo bio albo zwykłej,
  • 500g filetu z piersi kurczaka – bio ewentualnie zagrodowy lub zwykły,
  • 200g sera gouda – bio lub zwykłe,j
  • 150g sera cheddar – bio lub zwykłego,
  • Sól, pieprz, oliwa do smażenia kurczaka i masło do wysmarowania foremki.
Pyszna i prosta w przygotowaniu! fot. D.Szymborska

Stygnąca w pudełku fot. D.Szymborska



Przygotowanie:


Brokułowe różyczki ugotować na parze. Odłożyć na bok, kukurydzę odcedzić, przełożyć do miseczki. Ser utrzeć na tarce o dużych dziurkach, wymieszać razem. Makaron ugotować w osolonej wodzie, według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić, skropić oliwą. Mięso kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć na oliwie, doprawić pieprzem i solą. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Wysmarować foremkę masłem, ułożyć warstwy: ser, makaron, brokuły, ser, kukurydza i kurczak i ser. Piec aż wszystko będzie zrumienione. Od 15 do 20 minut.

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa