Big Kahuna burger z Pulp Fiction – przepis z książki Filmowe Menu




Uwielbiam Tarantino! Pulp Fiction jest jednym z moich ulubionych filmów. Dialogi znam na pamięć… Andrew Rea z Binging With Babish przygotował zestaw filmowych przepisów, to oczywiście zaczęliśmy filmowe gotowanie od kultowego burgera docenianego przez dwóch płatnych morderców Vincenta Vegę i Julesa Winnfielda

Burger jest przepyszny, połączenie sosu teriyaki z grillowanym ananasem rozwala system, ale nie żołądek.

Big Kahuna nie jest zbyt duży, Jules Winnfield twierdzi: „Hamburger to fundament pożywnego śniadanka” i ja się z nim zgadzam, bo na kolacje to za mało….

Przygotowanie jest proste, w naszym Big Kahuna było 170g sezonowanego antrykotu wołowego, ser, ananas, ale jak to bywa z kultowymi przepisami to szczegóły zmieniają smak – sos teriyaki.

A i jeszcze jedno, jeżeli myślicie, że duży, świeży ananas oznacza jedzenie żółtych krążków przez kilka dni, to nie! 3 burgery i mała przekąska i owoc znika!

Przepis pochodzi z książki Andrew Rea – Filmowe Menu, został nieznacznie zmodyfikowany i zdecydowanie jest wart polecenia i serwowania na przykład na weekendowe śniadanie.

Genialny, filmowy burger fot. D.Szymborska



Składniki (1 burger):

  • 170g mielonego mięsa wołowego – sezonowany antrykot jest wart polecenia,
  • ½ cebuli pokrojonej w krążki,
  • Masło do karmelizowania cebuli,
  • Ketchup,
  • 2 plastry sera,
  • Grillowane 3 plastry świeżego ananasa,
  • Sos teriyaki i pędzelek do jego rozsmarowania na bułce,
  • Bułka burgerowa.


Przygotowanie:

Nasz wyglądał lepiej niż ten na obrazku w książce!


Plastry ananasa zgrillować na patelni, najlepiej na maśle. Odłożyć na bok. Cebulę skarmelizować na maśle, przełożyć na bok. Bułki podgrzać w piekarniku a kotlety burgerowe usmażyć tak jak się lubi. Ja nie zjem krwistych, ale uważam, żeby nie zmienić mięsa w podeszwę...ani nie przesuszyć. Gdy już mamy usmażony kotlet i odkładamy go na moment by odpoczął to warto na nim położyć dwa plastry sera, po to by smacznie stopniał.

Złożyć burgera: dół bułki + ketchup + sos teriyaki (smarujemy pędzelkiem) + ser + kotlet z serem  + cebulka + grillowany ananas + góra bułki = BIG KAHUNA BURGER


Andrew Rea, Filmowe Menu, przewodnik kulinarny dla miłośników kina, Wydawnictwo Laurum, Warszawa 2018

2 komentarze:

  1. Bardzo podoba mi się pomysł na tę książkę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dota Szymborska8 marca 2019 06:55

    to prawda, jest super smacznie :) polecam czytanie i gotowanie :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © On Egin Eta Topa