Big Kahuna burger z Pulp Fiction – przepis z książki Filmowe Menu
Uwielbiam Tarantino! Pulp Fiction jest jednym z moich ulubionych filmów. Dialogi znam na pamięć… Andrew Rea z Binging With Babish przygotował zestaw filmowych przepisów, to oczywiście zaczęliśmy filmowe gotowanie od kultowego burgera docenianego przez dwóch płatnych morderców Vincenta Vegę i Julesa Winnfielda.
Burger jest przepyszny, połączenie sosu teriyaki z grillowanym ananasem rozwala system, ale nie żołądek.
Big Kahuna nie jest zbyt duży, Jules Winnfield twierdzi: „Hamburger to fundament pożywnego śniadanka” i ja się z nim zgadzam, bo na kolacje to za mało….
Przygotowanie jest proste, w naszym Big Kahuna było 170g sezonowanego antrykotu wołowego, ser, ananas, ale jak to bywa z kultowymi przepisami to szczegóły zmieniają smak – sos teriyaki.
A i jeszcze jedno, jeżeli myślicie, że duży, świeży ananas oznacza jedzenie żółtych krążków przez kilka dni, to nie! 3 burgery i mała przekąska i owoc znika!
Przepis pochodzi z książki Andrew Rea – Filmowe Menu, został nieznacznie zmodyfikowany i zdecydowanie jest wart polecenia i serwowania na przykład na weekendowe śniadanie.
Genialny, filmowy burger fot. D.Szymborska |
Składniki (1 burger):
- 170g mielonego mięsa wołowego – sezonowany antrykot jest wart polecenia,
- ½ cebuli pokrojonej w krążki,
- Masło do karmelizowania cebuli,
- Ketchup,
- 2 plastry sera,
- Grillowane 3 plastry świeżego ananasa,
- Sos teriyaki i pędzelek do jego rozsmarowania na bułce,
- Bułka burgerowa.
Przygotowanie:
Nasz wyglądał lepiej niż ten na obrazku w książce! |
Plastry ananasa zgrillować na patelni, najlepiej na maśle. Odłożyć na bok. Cebulę skarmelizować na maśle, przełożyć na bok. Bułki podgrzać w piekarniku a kotlety burgerowe usmażyć tak jak się lubi. Ja nie zjem krwistych, ale uważam, żeby nie zmienić mięsa w podeszwę...ani nie przesuszyć. Gdy już mamy usmażony kotlet i odkładamy go na moment by odpoczął to warto na nim położyć dwa plastry sera, po to by smacznie stopniał.
Złożyć burgera: dół bułki + ketchup + sos teriyaki (smarujemy pędzelkiem) + ser + kotlet z serem + cebulka + grillowany ananas + góra bułki = BIG KAHUNA BURGER
Andrew Rea, Filmowe Menu, przewodnik kulinarny dla miłośników kina, Wydawnictwo Laurum, Warszawa 2018
Bardzo podoba mi się pomysł na tę książkę.
OdpowiedzUsuńto prawda, jest super smacznie :) polecam czytanie i gotowanie :)
OdpowiedzUsuń