Pasta jajeczna z serkiem topionym
Po wielu latach krojenia, ba nawet zakupie specjalnej maszyneczki już wiem, że jajka ugotowane na twardo można UTRZEĆ na tarce.
Jak dla mnie hit! Trafiłam na taką „rewelację” w Internecie i to działa naprawdę! Szybciej, drobniej, staranniej!
Pasta jajeczna jest ostatnio u nas śniadaniowym i kolacyjnym hitem!
Przepis podlegał modyfikacji, głównie z powodu:
a) mniejszej ilości jajek,
b) przeoczenia dodania cebuli.
Wersja z serem i rukolą fot. D.Szymborska |
Obecnie ostateczna wersja przedstawia się następująco:
- 2 jajka ugotowane na twardo (od wybieganych kur, czyli „zerówek”),
- 2 łyżki majonezu,
- ½ pęczka szczypiorku,
- 4 serki topione (trójkąciki, najlepiej złotego ementalera ale śmietankowy też daje radę),
- Pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
Ugotowane i obrane ze skorupek jajka utrzeć na dużych oczkach tarki, rozgnieść jeszcze dodatkowo widelcem, dodać serki, siekany szczypiorek, majonez i przyprawić.
Pasta spokojnie może przetrwać 3 dni w lodówce (w szczelnym opakowaniu), choć z reguły znika dużo szybciej.
Idealnie pasuje do tostów, grzanek. Super komponuje się z serem żółtym, pomidorem, rukolą…..
Z pomidorem malinowym, też smakuje wyśmienicie fot. D.Szymborska |
Może być na Święta, ale nie musi….
Rewela polecam
OdpowiedzUsuń