Pasta jajeczna z serkiem topionym




Po wielu latach krojenia, ba nawet zakupie specjalnej maszyneczki już wiem, że jajka ugotowane na twardo można UTRZEĆ na tarce.

Jak dla mnie hit! Trafiłam na taką „rewelację” w Internecie i to działa naprawdę! Szybciej, drobniej, staranniej!

Pasta jajeczna jest ostatnio u nas śniadaniowym i kolacyjnym hitem!

Przepis podlegał modyfikacji, głównie z powodu:
a) mniejszej ilości jajek,
b) przeoczenia dodania cebuli.

Wersja z serem i rukolą fot. D.Szymborska

Obecnie ostateczna wersja przedstawia się następująco:
  • 2 jajka ugotowane na twardo (od wybieganych kur, czyli „zerówek”),
  • 2 łyżki majonezu,
  • ½ pęczka szczypiorku,
  • 4 serki topione (trójkąciki, najlepiej złotego ementalera ale śmietankowy też daje radę),
  • Pieprz i sól do smaku


Przygotowanie:

Ugotowane i obrane ze skorupek jajka utrzeć na dużych oczkach tarki, rozgnieść jeszcze dodatkowo widelcem, dodać serki, siekany szczypiorek, majonez i przyprawić.

Pasta spokojnie może przetrwać 3 dni w lodówce (w szczelnym opakowaniu), choć z reguły znika dużo szybciej.

Idealnie pasuje do tostów, grzanek. Super komponuje się z serem żółtym, pomidorem, rukolą…..

Z pomidorem malinowym, też smakuje wyśmienicie fot. D.Szymborska

Może być na Święta, ale nie musi….

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © On Egin Eta Topa