La tapenade czyli francuska pasta z oliwek i kaparów
Przygotowanie zajmuje chwilę, ale znalezienie proporcji składników to duże wyzwanie!
Do przygotowanie sporej miseczki pasty potrzeba:
- Słoik oliwek kalamata (około 250g) – trzeba je wydrylować,
- Kopiasta łyżeczka kaparów (małe, w zalewie),
- 2 fileciki anchois,
- Skórka starta z cytryny (tarka o małych oczkach),
- Łyżka soku z cytryny,
- 10 gałązek tymianku – wykorzystujemy same listki,
- 3 łyżki oliwy – wytrawnej, najlepszej w naszej spiżarni.
Przygotowanie:
wszystkie składniki wrzucić do blendera i na małych obrotach zmiksować, tak by NIE uzyskać papki tylko pastę z kawałkami oliwek i kaparów.
Pastę można przechowywać kilka dni w lodówce. Idealnie pasuje do serów i grzanek.
alez musi byc pyszna!
OdpowiedzUsuń