TRYB JASNY/CIEMNY

Botwinka z orzechami włoskimi i serkiem kozim


Wiosenne klasyki to ogórki małosolne, botwinka, biały serek z rzodkiewką…

Botwinka oznacza duuużo mycia! Nie ma nic gorszego niż zgrzytający w zębach piasek czy ziemia. Po zwyczajnym umyciu botwinki w zlewozmywaku, my zabieramy ją jeszcze na dodatkowy prysznic w łazience – po to by być pewnym, że cały piach został wypłukany. Potem suszenie liści i nic tylko siekać i jeść!

Pierwszy botwinkowy przepis, który gotowałam z radością był autorstwa Oliwii Bernady, kiedyś szefowej w J&L. Ta wersja jest zmodyfikowana i ma dodane prażone orzechy włoskie, które super uzupełniają smak.

Proponuję dwie wersje z mięsem i bez – zbyt dużej zmiany smaku tego dnia nie ma, bo to botwinka i serek kozi są najbardziej wyczuwalnymi składnikami.

Przygotowanie zajmuje około 30 minut.

Pyszne i sezonowe danie fot. D.Szymborska

Składniki:

  • 2 pęczki botwinki (wykorzystujemy łodyżki i liście, bez buraczków),
  • Masło do smażenia botwinki,
  • 2 opakowania twarożku koziego,
  • Makaron (ja liczę po 75g suchego na osobę),
  • Opcjonalnie - filet z piersi kurczaka, pokrojony w paseczki i usmażony na oliwie z dodatkiem masła, doprawiony tylko solą,
  • Prażone orzechy włoskie.



Przygotowanie:

Bardzo, bardzo starannie umyć botwinkę. Drobno posiekać łodyżki, potem liście. Na maśle najpierw podsmażyć łodyżki potem dodać liście, po chwili wymieszać z serkiem kozim. Uprażyć orzechy włoskie.

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, można zostawić kilka łyżek wody z gotowania, jakby nasz sos zrobił się zbyt gęsty.

Jeżeli decydujemy się na wersję mięsno, to usmażonego kurczaka dodać do sosu przed wymieszaniem z makaronem.

Podawać posypane prażonymi orzechami włoskim.

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa