Fishburger - łatwy przepis
Nie napiszę, że to jest fast food, bo w wersji domowej jest całkiem pracochłonny, choć prosty w przygotowaniu. Najwięcej czasu zajmuje siekanie składników do sosu tatarskiego!
By fishburger okazał się sukcesem trzeba:
- Przygotować domowy sos tatarski,
- Roztopić masło i posmarować nim bułki przed opiekaniem i dodaniem sera,
- Użyć dobrej jakości ryby (u nas dorsz).
Jeżeli te trzy rzeczy będą spełnione będzie naprawdę smacznie! Dodatkowo warto tak zaplanować gotowanie, by sos tatarski miał moment, a nawet kilka momentów to jest tak noc albo przynajmniej kilka godziny by się „przegryźć”.
Tutaj link to przepisu na sos – KLIK. Tak, tak mi też się zawsze wydaje, że to będzie porcja nie do przejedzenia, ale okazuje się, że sos znika. Podana ilość sosu wystarczy 6 fishburgerów, ale nadaje się również idealnie do jajek, wędlin…
Używając małej bułki możemy zjeść fishburgera bez potrzeby używania sztućców! fot. D.Szymborska |
Składniki (1 fishburger):
- Bułka maślana z sezamem, tak wiem, że najlepsze są domowe, ale jak się nie piecze, to posługuje się kupnymi, najlepiej takimi z dobrych piekarni,
- Dwa plastry sera do stopienia,
- Łyżeczka masła do nasmarowania bułek (stopionego),
- Filet dorsza w panierce, usmażony i gorący (panierka: mąka, rozbełtane jajko, bułka tarta),
- Olej do smażenia ryby,
- Plasterek pomidora,
- Dużo domowego sosu tatarskiego.
Przygotowanie:
Zacząć od sosu tatarskiego. Im wcześniej go zrobimy tym lepszy będzie.
Zapanierować dorsza, odłożyć na bok. Rozgrzać piekarnik (200 stopni), roztopić masło i nasmarować przekrojoną na pół bułkę. Gdy zaczynamy podgrzewać bułki usmażyć dorsza (na rozgrzanym oleju). Gdy bułka się delikatnie (!!!) zrumieni, położyć na niej plasterki sera i zapiec.
To idealny burger! Lżejszy od tego mięsnego, a dzięki takiemu sosowi smakuje naprawdę wybornie!
Takiego z ryby chętnie bym zrobiła :-)
OdpowiedzUsuńPrzyznam się szczerze, że burgery z ryby bardzo dawno nie jadłam.
OdpowiedzUsuńryba plus sos tatarski - połączenie idealne <3
OdpowiedzUsuń