TRYB JASNY/CIEMNY

Fishburger - łatwy przepis


Nie napiszę, że to jest fast food, bo w wersji domowej jest całkiem pracochłonny, choć prosty w przygotowaniu. Najwięcej czasu zajmuje siekanie składników do sosu tatarskiego!

By fishburger okazał się sukcesem trzeba:
  • Przygotować domowy sos tatarski,
  • Roztopić masło i posmarować nim bułki przed opiekaniem i dodaniem sera,
  • Użyć dobrej jakości ryby (u nas dorsz).


Jeżeli te trzy rzeczy będą spełnione będzie naprawdę smacznie! Dodatkowo warto tak zaplanować gotowanie, by sos tatarski miał moment, a nawet kilka momentów to jest tak noc albo przynajmniej kilka godziny by się „przegryźć”. 

Tutaj link to przepisu na sos – KLIK. Tak, tak mi też się zawsze wydaje, że to będzie porcja nie do przejedzenia, ale okazuje się, że sos znika. Podana ilość sosu wystarczy 6 fishburgerów, ale nadaje się również idealnie do jajek, wędlin…

Używając małej bułki możemy zjeść fishburgera bez potrzeby używania sztućców! fot. D.Szymborska

Składniki (1 fishburger):

  • Bułka maślana z sezamem, tak wiem, że najlepsze są domowe, ale jak się nie piecze, to posługuje się kupnymi, najlepiej takimi z dobrych piekarni,
  • Dwa plastry sera do stopienia,
  • Łyżeczka masła do nasmarowania bułek (stopionego),
  • Filet dorsza w panierce, usmażony i gorący (panierka: mąka, rozbełtane jajko, bułka tarta),
  • Olej do smażenia ryby,
  • Plasterek pomidora,
  • Dużo domowego sosu tatarskiego.



Przygotowanie:

Zacząć od sosu tatarskiego. Im wcześniej go zrobimy tym lepszy będzie.

Zapanierować dorsza, odłożyć na bok. Rozgrzać piekarnik (200 stopni), roztopić masło i nasmarować przekrojoną na pół bułkę. Gdy zaczynamy podgrzewać bułki usmażyć dorsza (na rozgrzanym oleju). Gdy bułka się delikatnie (!!!) zrumieni, położyć na niej plasterki sera i zapiec.

To idealny burger! Lżejszy od tego mięsnego, a dzięki takiemu sosowi smakuje naprawdę wybornie!

Komentarze

  1. Takiego z ryby chętnie bym zrobiła :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przyznam się szczerze, że burgery z ryby bardzo dawno nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  3. ryba plus sos tatarski - połączenie idealne <3

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa