Sałatka z curry – hit na imprezę



Znacie to – impreza składkowa. Ile raz można przynosić napoje…. jak dobre alkoholowe to myślę, że wiele…ale może czasem warto zmienić nawyki?

To przepis na sałatkę, która zawsze się udaje!


Nie ma opcji, żeby coś pokręcić, w najgorszym wypadku dodasz odrobinę więcej jogurtu lub majonezu.

Tak, tak to nie błąd, akurat w przypadku tej sałatki zamiana majonezu na jogurt (grecki) jest możliwe. Oczywiście jak to bywa, jak więcej kalorii to smaczniej, ale z jogurtem będzie też dobrze (inna kwestia, że ten grecki zalicza się do kalorycznych….).

Przygotowanie zajmuje 10 minut, potem kilka godzin a najlepiej noc w lodówce i TADAM sałatka gotowa. Przechowywana w lodówce przetrwa 3 dni, pod warunkiem, że nie będziemy wyjadali łyżeczką prosto z pudełka (wiem, że tak bywa…).

Można ją serwować jako dodatek do dania głównego, ułożyć na kromeczkach bagietki albo krakersach…

Jedyną jej wadą jest to, że ilość składników jest taka, że przygotujecie około 1.5 litra sałatki (jeżeli szukacie pudełka do jej przechowywania, to podpowiadam – duże!). Na imprezie zniknie, a jak robicie do domowego „użytku” to poczęstujcie sąsiadów, chyba, że zjadacie olbrzymie ilości… wtedy nie było tematu.

To jedna z tych sałatek, co znika! Uważajcie na kalorie! fot. D.Szymborska


Składniki:

  • Jedna główka kapusty pekińskiej (średniej wielkości),
  • Puszka kukurydzy,
  • Puszka fasoli czerwonej,
  • Puszka tuńczyka w kawałkach w oleju lub oliwie,
  • Majonez lub jogurt – około 8 łyżek,
  • Curry – około 2 łyżek,
  • Sól i pieprz.
Przygotowanie:

Kilka składników a efekt WOW murowany! fot. D.Szymborska

Z kapusty pekińskiej kroimy tylko miękkie liście. Przekładamy do dużej miski, odcedzamy kukurydzę, przelewamy wodą fasolę, dokładamy do miski. Tuńczyka odcedzamy i rozdrabiamy widelcem.

Tak wiem, kupujemy w kawałkach, żeby go rozdrobnić, ale wszystko po to by smak był lepszy. Dodajemy do składników w misce.

W innym naczyniu starannie mieszamy jogurt lub majonez z curry. Potem dopiero dodajemy do składników w misce, lekko solimy i mieszamy starannie.

Nie należy przejmować się, że zaraz po przygotowaniu sałatka jest zbyt mało słona, będzie czas na doprawienie.

Po nocy w lodówce, mieszamy jeszcze raz składniki i jeżeli jest taka potrzeba dosalamy.

4 komentarze:

  1. Ciekawe połączenie i zawiera mają ulubioną przyprawę czyli curry :) Musze wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie to curry to takie słowo wieloznaczne. Może być przyprawa (żółta) z torebki może być dużo roboty przy przygotowaniu własnej przyprawy, wreszcie to też jest nazwa dania....jednym słowem wszystko może być curry :) :)

      Usuń
  2. Takiej sałatki nigdy nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym przypadku nie ma problemy z dostępnością składników! Smacznego!

      Usuń

Copyright © On Egin Eta Topa