Makaron z brokułami i gorgonzolą (wegetariański)
Najważniejsze jest to, żeby brokuły nie były rozgotowane! Przepis z hartowaniem działa świetnie! Wystarczy po gotowaniu brokuły odcedzić i zalać lodowatą wodą!
Jedna porcja to około 600kcal – niemało, bo śmietana, i gorgonzola do niskokalorycznych produktów się nie zaliczają…sam makaron zresztą też, nie….ale taki obiad to porządna dawka energii.
Przepis znaleziony w mojej ulubionej książce z przepisami na makarony pod super przyciągającym tytułem: Mała Wielka Księga Makaronu. Tu należy się uśmiechnąć, bo książka jest grubości starej jednotomowej encyklopedii, ale formatu połowy małego zeszytu…no w. każdym razie jest z nami od lat i wciąż znajdujemy w niej nowe przepisy na kluski….
Składniki (5 porcji)
- 500g makaronu kolanka,
- 1 cebula,
- 50g płatków migdałowych (bardzo ostrożnie podprażonych),
- 250g sera gorgonzola,
- Łyżka oliwy,
- 200ml śmietanki z kartonika,
- Pieprz, sól i gałka muszkatołowa,
- Parmezan tarty do posypania,
- 500g brokułów.
Przygotowanie
Brokuły umyć, oddzielić średniej wielkości różyczki. Brokuły wrzucić do gotującej się osolonej wody na 2-3 minut, odcedzić i zahartować. Dzięki hartowaniu nie trzeba dodawać cukru do gotowania, zachowają śliczny zielony kolor i będą chrupiące!Oliwę rozgrzać i zeszklić cebulę, dodać śmietankę i na małym ogniu gotować, dodać gorgonzolę, doprawić pieprzem i gałką muszkatołową.
Wymieszać wszystkie składniki – ugotowany makaron, sos i brokuły. Przed odcedzeniem makaronu można odlać trochę wody z gotowania – na wszelki wypadek, gdyby sos był zbyt gęsty.
Podawać z tartym parmezanem i posypać płatkami migdałowymi.
brokuy i gorgonzola - uwielbiam to polaczenie :)
OdpowiedzUsuń