TRYB JASNY/CIEMNY

Makaron z brokułami i gorgonzolą (wegetariański)


Najważniejsze jest to, żeby brokuły nie były rozgotowane! Przepis z hartowaniem działa świetnie! Wystarczy po gotowaniu brokuły odcedzić i zalać lodowatą wodą!

Jedna porcja to około 600kcal – niemało, bo śmietana, i gorgonzola do niskokalorycznych produktów się nie zaliczają…sam makaron zresztą też, nie….ale taki obiad to porządna dawka energii.

Przepis znaleziony w mojej ulubionej książce z przepisami na makarony pod super przyciągającym tytułem: Mała Wielka Księga Makaronu. Tu należy się uśmiechnąć, bo książka jest grubości starej jednotomowej encyklopedii, ale formatu połowy małego zeszytu…no w. każdym razie jest z nami od lat i wciąż znajdujemy w niej nowe przepisy na kluski….



Składniki (5 porcji)

  • 500g makaronu kolanka,
  • 1 cebula,
  • 50g płatków migdałowych (bardzo ostrożnie podprażonych),
  • 250g sera gorgonzola,
  • Łyżka oliwy,
  • 200ml śmietanki z kartonika,
  • Pieprz, sól i gałka muszkatołowa,
  • Parmezan tarty do posypania,
  • 500g brokułów.

Przygotowanie

Brokuły umyć, oddzielić średniej wielkości różyczki. Brokuły wrzucić do gotującej się osolonej wody na 2-3 minut, odcedzić i zahartować. Dzięki hartowaniu nie trzeba dodawać cukru do gotowania, zachowają śliczny zielony kolor i będą chrupiące!

Oliwę rozgrzać i zeszklić cebulę, dodać śmietankę i na małym ogniu gotować, dodać gorgonzolę, doprawić pieprzem i gałką muszkatołową.

Wymieszać wszystkie składniki – ugotowany makaron, sos i brokuły. Przed odcedzeniem makaronu można odlać trochę wody z gotowania – na wszelki wypadek, gdyby sos był zbyt gęsty.

Podawać z tartym parmezanem i posypać płatkami migdałowymi.

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa