TRYB JASNY/CIEMNY

Żeberka po węgiersku




Podstawą tego dania jest dobrej jakości mięso i świetna kapusta kiszona. Podaliśmy z ziemniakami tak jak było w przepisie, ale następnym razem zjem to z kaszą gryczaną paloną.


Danie niby jesienne, ale w taką pogodę to jak najbardziej się nadaje na kolacje, można też zawekować w słoik i zabrać na camping. Jednym słowem danie na deszczowe lato


Przepis zaczerpnięty z Kulinarnego Przewodnika Pascala.


Składniki

  • 1kg żeber wieprzowych,
  • 3 łyżki smalcu,
  • 2 duże cebule,
  • 1,5 kg kiszonej kapusty (pod odciśnięciu będzie jej znacznie mniej),
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany (President, bo nie ma dodatków mączki ani innych ulepszaczy),
  • 2 liście laurowe,
  • 1 łyżka kminku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • Sól i pieprz.

Przygotowanie

Żeberka pokroić na spore kawałki – tak żeby miały dwie kości, natrzeć je czosnkiem razem z solą, odstawić do lodówki na minimum dwie godziny.


Roztopić smalec na patelni i partiami smażyć mięso, tak by było mocno zrumienione, w trakcie smażenia oprószyć je papryką. Dodać posiekaną cebulę. 


Kiszoną kapustę odcisnąć z płynu, posiekać. Wymieszać z mięsem. Doprawić solą i pieprzem, dodać liść laurowy i kminek. Dusić do miękkości co może oznaczać dobre kilka godzin duszenia, najlepiej w dużym garnku z nieprzywierającym dnem albo w brytfance. Gdy mięso będzie już miękkie, wyjąć je, oddzielić od kości – jeżeli bardzo łatwo odchodzi od kości to znaczy, że jest już gotowe. Poddusić jeszcze chwilę podawać z kwaśną śmietaną. 

Świetnie pasuje do podsmażonych młodych ziemniaków ale z kaszą moim zdaniem będzie jeszcze smaczniej.

Masz ochotę na żeberka na SŁODKO - to zerknij na sposób chiński przygotowania tego mięsa TUTAJ

Komentarze

  1. o tak, przy żeberkach baaardzo dużo zależy od samego mięsa. Zapowiada się smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak to pyszny przepis, myślę, że zawsze jest tak, że składniki decydują o smaku, czasem można trochę nadrobić umiejętnościami w gotowaniu ale z parszywych rzeczy nie ugotujemy czegoś smacznego....

      Usuń
  2. wyglądają pięknie :) właśnie szukałam jakiegoś fajnego przepisu na jutrzejszy obiadek i mam :) dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to smacznego :) mam nadzieję, że wszystkim jedzącym przepis przypadnie do gustu :)

      Usuń
  3. robiłam wczoraj na niedzielny rodzinny obiad - podbił serca szczególnie męskie więc zdecydowanie dzięki za przepis :) zagości u mnie na dłużej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jejku, jak miło czytać takie komentarze :) mam więcej dobrych przepisów jak coś! :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa