TRYB JASNY/CIEMNY

Ensaladilla Rusa – baskijskie pintxos


Dosłownie to „sałatka rosyjska”, bo tak to powinno się przetłumaczyć z hiszpańskiego. W Hiszpanii nazywa się ją też Sałatką Oliviera, bo jedynym ze znanych kucharzy, który ją przyrządzał był Lucien Olivier, a było to w 1860 roku.

Z kulinarnymi wynalazkami to różnie bywa, czasem informacje są sprzeczne, co do tej wersji jest przekonany Javier De La Hormaza, który zaproponował taką sałatkę, i sposób dekoracji – zrobiłam i było super-smacznie.

Przepis Hormaza jest super prosty, tym co do czego nie byłam przekonana to gotowanie jajek na twardo razem z ziemniakami, marchewką i groszkiem. Ugotowałam oddzielnie, bo i tak miałam do ugotowania dużo więcej jajek, bo sałatka rosyjska była tylko jednym z pintxos w czasie naszej hiszpańsko baskijskiej kolacji.

To jeszcze kila rad: zgadzam się z Javier’em, żeby zostawić z łyżeczkę oliwy z tuńczyka i dodać do sałatki, ponadto dodam, że smakuje dziesięć razy lepiej po tym jak poleży przez noc w lodówce.

Jeżeli chodzi o dekoracje, to cóż wygląda to delikatnie mówiąc dość prymitywnie, ale smakuje wyśmienicie, każde nałożenie sałatki czy to na talerz czy na kawałek bagietki lub specjalny krakers to porcja sałatki z pyszną pieczoną papryką, która zdecydowanie dodaje smaku.


Składniki – 1.2 litra sałatki, 15 porcji

  • 1 czerwona papryka,
  • 1 żółta papryka,
  • 7 jajek ugotowanych na twardo,
  • 6 sporych ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • 300g tuńczyka z puszki (w kawałkach w oleju),
  • Pęczek pietruszki,
  • 100g oliwek zielonych,
  • 3 łyżeczki kaparów,
  • 150g groszku mrożonego,
  • 8-10 łyżek majonezu,
  • Sól, pieprz.

Przygotowanie

Rozgrzać grill w piekarniku, na ruszcie ułożyć przekrojone na pół papryki pozbawione gniazd nasiennych. Na dole ułożyć folie aluminiową, piec w temperaturze 250 stopni tak długo aż skórka nie będzie zupełnie czarna. Wyjąć papryki przykryć szczelnie folią aluminiową. Po kilkunastu minutach będą się nadawały do bardzo łatwego obrania ze skórki.

Jajka ugotować na twardo, mi najbardziej smakują gotowane 8 minut od czasu gdy woda rze, a włożone do zimnej. Koniecznie przelać zimną wodą po ugotowaniu.

Ziemniaki obrać ze skórki, marchewkę też. Nalać wody do sporego garnka posolić tak jak do gotowania ziemniaków, włożyć warzywa. Poczekać, aż woda zacznie wrzeć. Gotować 20 minut, po tym czasie wrzucić na 5 minut groszek mrożony. Sprawdzić, czy ziemniaki są miękkie, odcedzić wszystko na sitku i ostudzić.

Oliwki pokroić na pół, kapary odsączyć. Pietruszkę posiekać. Wszystko przełożyć do sporej miski. Tuńczyka odsączyć z oliwy, zostawiając łyżeczkę zalewy. Rozgnieść widelcem. Przełożyć do miski.
Jajka na twardo obrać, i albo posiekać, albo zetrzeć na tarce o grubych oczkach albo użyć maszynki do krojenia. Warto zostawić 2 żółtka do dekoracji sałatek. Włożyć do miski z pozostałymi składnikami.

Ziemniaki i marchewkę pokroić w kostkę (gdy wystygną). Wymieszać z wszystkimi składnikami, doprawić solą i pieprzem, dodać majonez i oliwę z tuńczyka. Wszystko bardzo starannie wymieszać, przełożyć do pojemnika i schłodzić w lodówce. Paprykę również przechowywać w pudełku w lodówce. Żółtka jajek zachować do dekoracji i również włożyć do lodówki.

Przed podaniem: sałatkę starannie wymieszać. Paprykę pokroić w paseczki. Na środku półmiska, miski lub talerza, na którym będziemy podawać sałatkę dołożyć żółtko jajka, ułożyć pokrojoną w paseczki paprykę. Ja jeszcze posoliłam żółtko.


Smacznego! Sałatka jest idealną przekąską, pasuje do wieczoru tapas, ale też jest świetnym daniem na imprezę albo jako przystawka do ryby czy mięsa.

Komentarze

  1. o ile nie jadam zazwyczja majonezu, tak tę sałatkę uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja niestety lubię majonez.....ale staram się w miarę rozsądnie jeść.....różnie to wychodzi....

      Usuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa