Spaghetti z szałwią i gorgonzolą
Bardzo lubię ten włoski ser pleśniowy. Z reguły wybieram opcję kremową, do tego makaronu pasuje również wersja pikantna.
Przygotowanie proste, przepis zaczerpnięty z Kulinarnego Atlasu Świata, zmodyfikowany o większą ilość szałwii, bo jej to nigdy nie jest zbyt wiele!
Składniki - EDYTOWANE
- 500g makaronu spaghetti,
- 2 łyżki masła,
- Opakowanie (150g) gorgonzoli,
- 20 listków szałwii, (30 jeszcze lepiej)
- 1 łyżeczka marynowanego pieprzu (superważny smakowo składnik tego sosu), (2 jeszcze lepiej)
- 330ml słodkiej śmietanki,
- Łyżka mleka,
- Szczypta szafranowych niteczek, (3 szczypty)
- Łyżka brandy, (2 łyżki)
- Pieprz i sól,
- Opcjonalnie filet z grillowanej w piekarniku (z przypraw tylko sól) piersi kurczaka, pokrojony w cienkie paseczki.
Przygotowanie
Najpierw przygotować sos: rozpuścić szafran w ciepłym mleku, wymieszać z pokruszoną gorgonzolą, dodać siekaną szałwie i zielony pieprz i śmietankę. Podgrzewać tak długo by ser się rozpuścił (na małym ogniu). Dodać brandy i doprawić solą i pieprzem.Ugotować makaron, dodać odrobinę masła i wymieszać z sosem, opcjonalnie dodać grillowany filet z kurczaka.
Nowe zdjęcie:
Ależ pięknie szafran nadał koloru. Apetycznie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńdokładnie, szafran zawsze pięknie koloruje dania... i lubię jego aromat....
UsuńWygląda tak smakowicie <3 że ciężko się oprzeć - lecę po składniki do sklepu i już wiem co będę mieć dziś na obiad :) Dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuńsię polecam na kolejne, bo jest w czym wybierać, a wszystkie przepisy, które opisuję wypróbowane!
Usuń