TRYB JASNY/CIEMNY

Spaghetti z szałwią i gorgonzolą


Bardzo lubię ten włoski ser pleśniowy. Z reguły wybieram opcję kremową, do tego makaronu pasuje również wersja pikantna.


Przygotowanie proste, przepis zaczerpnięty z Kulinarnego Atlasu Świata, zmodyfikowany o większą ilość szałwii, bo jej to nigdy nie jest zbyt wiele!


Składniki - EDYTOWANE

  • 500g makaronu spaghetti,
  • 2 łyżki masła,
  • Opakowanie (150g) gorgonzoli,
  • 20 listków szałwii, (30 jeszcze lepiej)
  • 1 łyżeczka marynowanego pieprzu (superważny smakowo składnik tego sosu), (2 jeszcze lepiej)
  • 330ml słodkiej śmietanki,
  • Łyżka mleka,
  • Szczypta szafranowych niteczek, (3 szczypty)
  • Łyżka brandy, (2 łyżki)
  • Pieprz i sól, 
  • Opcjonalnie filet z grillowanej w piekarniku (z przypraw tylko sól) piersi kurczaka, pokrojony w cienkie paseczki.

Przygotowanie

Najpierw przygotować sos: rozpuścić szafran w ciepłym mleku, wymieszać z pokruszoną gorgonzolą, dodać siekaną szałwie i zielony pieprz i śmietankę. Podgrzewać tak długo by ser się rozpuścił (na małym ogniu). Dodać brandy i doprawić solą i pieprzem. 

Ugotować makaron, dodać odrobinę masła i wymieszać z sosem, opcjonalnie dodać grillowany filet z kurczaka.

Nowe zdjęcie:

Komentarze

  1. Ależ pięknie szafran nadał koloru. Apetycznie to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie, szafran zawsze pięknie koloruje dania... i lubię jego aromat....

      Usuń
  2. Wygląda tak smakowicie <3 że ciężko się oprzeć - lecę po składniki do sklepu i już wiem co będę mieć dziś na obiad :) Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. się polecam na kolejne, bo jest w czym wybierać, a wszystkie przepisy, które opisuję wypróbowane!

      Usuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa