TRYB JASNY/CIEMNY

Makaron z szałwią i serem


Tym razem sos a bardziej ser z masłem z dodatkiem liści szałwii. Super smaczny makaron, który jest z tych kalorycznych (około 500kcal porcja), ale dzięki dodatkowi szałwii nie jest aż taki ciężki. 
Szałwia rośnie na balkonie, ma się dobrze mimo trochę rabunkowej polityki zjadania, ale to wszystko dlatego, że makarony z szałwią smakują najlepiej latem…


Przepis z Małej Wielkiej Księgi Makaronu, czyli znów gotujemy klasykę makaronową!


Składniki – 5 porcji

  • 500g makaronu pappardelle,
  • 200g sera cheddar,
  • 20 listków szałwii,
  • 4 łyżki masła,
  • 100g parmezanu,
  • Pieprz i sól.

Przygotowanie

Ser zetrzeć, na maśle podsmażyć pokrojone w paski liście szałwii. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją. Odcedzić, na dużej patelni wymieszać z podsmażonymi listkami szałwii, dodać tarty ser cheddar. Podawać z parmezanem i świeżo mielonym czarnym pieprzem.


Komentarze

  1. Makarin i masło. Przecież to poezja :D Często tak robięby nie był suchy i do tego tylko zioła lub jeden składnik. Dobry makaron sam w sobie jest świetnym "prawie już posiłkiem" :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to prawda masło zawsze jest świetnym składnikiem! i co ciekawe nigdy nie jest go za dużo!!!

      Usuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa