TRYB JASNY/CIEMNY

Spaghetti z oliwkami i rukolą



Szybki, pyszny, prosty – taki jest ten przepis. Połączenie startej skórki z cytryny, czarnych oliwek i rukoli jest przepyszne! Kiedyś dodawałam do tego jeszcze anchois, ale taki przepis z Kulinarnego Atlasu Świata mnie przekonuje bardziej.


To idealny makaron na upalne dni, nie ma mięsa, jest świeży, pyszny ale też daje dużo energii. Jeżeli bardzo potrzebujemy jeszcze dodatku białka to świetnie do niego pasuje smażony filet z łososia.

Składniki

  • 500g spaghetti,
  • 5 łyżek oliwy,
  • Skórka starta z całej, dużej cytryny,
  • Sok z całej cytryny,
  • ½ szklanki czarnych oliwek, pokrojonych w plasterki,
  • 2 starte na tarce o drobnych oczkach ząbki czosnku,
  • 2 papryczki chili (czerwone będą ładniejsze, ale myśmy mieli w lodówce zielone i też dały radę),
  • Paczka włoskiej rukoli (to ma znaczenie, bo jej listki są smaczniejsze od polskich odmian), 
  • 100g startego parmezanu (do wymieszania przed podaniem) + opcjonalnie parmezan do posypania już nałożonego na talerze makaronu.

Przygotowanie

Na rozgrzanej oliwie podsmażyć czosnek i oliwki, po chwili dodać posiekane chili, sok i  skórkę z cytryny. Smażyć przez minutę. 

Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić. Wymieszać makaron z sosem i dodać rukolę i parmezan. Nałożyć na talerze. 

Rukola ma to do siebie, że podobnie jak szpinak pod wypływem temperatury „znika”, cała paczka listków to wcale nie jest za dużo!

Komentarze

  1. wlasnie takie posilki uwielbiam... prosty makaron i kilka skladnikow <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie! nie zawsze ciężki sos jest potrzebny!

      Usuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa