TRYB JASNY/CIEMNY

ABC składników dań azjatyckich

Moje ulubione odcienie zieleni: limonki, pakczoj i kolendra fot. D.Szymborska

Azja jest wielka to i przepisów są miliony. Część składników jest charakterystyczna tylko dla Chin, inna dla Japonii, co innego lubą Tajowie….

Ciężko uogólniać, bo każdy, kto choć trochę zaczyna się interesować gotowaniem zauważa, że kuchnie narodowe bardzo od siebie się różnią.

Od czego zacząć? Od ABC przydatnych produktów, takich, z których jak z puzzli będzie można przygotowywać dania azjatyckie.

Składniki dań azjatyckich (do dowolnego łączenia):


·       Kiełki fasoli,
·       Pędy bambusa,
·       Trawa cytrynowa,
·       Mleczko kokosowe,
·       Świeży imbir,
·       Świeża kolendra,
·       Świeża, tajska bazylia,
·       Bakłażan,
·       Pakczoj,
·       Cukinia,
·       Ryż,
·       Makaron ryżowy,
·       Makaron sojowy.
Płyny:
·       Sojowy,
·       Rybny,
·       Olej sezamowy,
·       Ocet ryżowy,
·       Słodki sos chili,
·       Olej arachidowy.

Ponieważ Azja jest wielka, to do tego podstawowego setu dochodzą tysiące przypraw, dziesiątki warzyw…warto jeszcze wspomnieć, że w przypadku przygotowywania azjatyckich dań, bardzo przyda się w naszej kuchni wok, duża patelnia jak bambusowy koszyczek do gotowania na parze i pałeczki!!!

A tutaj łatwy, sprawdzony przepis na azjatyckie kluski, uwaga składniki na 8 porcji, dlatego, że ten makaron świetnie nadaje się do podgrzewania i nawet dobrze smakuje na zimno – pasując do lunch boxów.

Pysznie! Lunch w pudełko zapakowany (warto orzeszki i dodatkową kolendrę zapakować oddzielnie) fot. D.Szymborska


Składniki (8 porcji):

·       400g makaronu ryżowego (najlepiej 5-7mm),
·       Pędy bambusa,
·       4 pakczoj,
·       Paczka kiełków fasoli,
·       Imbir – kawałek wielkości kciuka,
·       Pęczek kolendry,
·       3 limonki,
·       800g mięsa z udek kurczaka (najlepiej wybieganego),
·       200g orzeszków ziemnych,
·       Sos sojowy (do marynowania i smażenia) – 6 łyżek plus 1 łyżka,
·       Olej sezamowy (do doprawienia przed podaniem) – 1 łyżeczka,
·       Olej arachidowy (do smażenia kruczaka) – 1 łyżka,
·       Sos rybny (do marynowania i do doprawienia dania) 1 łyżeczka plus 1 łyżeczka,
·       Grzybki shiitake (6 sztuk pokrojone w paseczki),
·       1 mały bakłażan (pokrojony w drobną kostkę),
·       opcjonalnie papryczka chilli.

Przygotowanie:

Zamarynować kurczaka – najlepiej przez noc. Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na oleju arachidowym podsmażyć kurczaka, potem dodać imbir, sok z limonek i ½ pęczka kolendry i pokrojony w kostkę bakłażan. Smażyć chwilę, dodać makaron ryżowy, kiełki,  pędy bambusa, liście pakczoj. Wszystko smażyć chwilę, dodać grzyby, doprawić olejem sezamowym, sosem rybnym i sosem sojowym. Podawać posypane z kruszonymi orzeszkami ziemnymi, udekorować świeżymi liśćmi kolendry.


Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa