![]() |
Delikatne, pyszne riostto z kawałkiem atlantyckiej ryby fot. D.Szymborska |
Po raz kolejny się przekonuję, że najprostsze rzeczy są
najsmaczniejsze! Podstawowe, białe riostto z smażonym łososiem jest przepyszne.
Ba nawet bez łososia smakuje wybornie!
Jak łatwo się (ostatnio) domyślić przepis Jamiego, owszem
trochę zabawy jest przy gotowaniu, bo cały sekret polega na tym, że….trzeba
mieszać i mieszać. Dlatego warto wszystkie składniki przygotować sobie zanim
zaczniemy gotować! Generalnie jestem
zwolenniczką takiego sposobu gotowania – na początku wszystko sobie
przygotować, pokroić, poukładać a potem to jest właśnie przyjemność z
gotowania! Nie trzeba niczego na szybko siekać, denerwować się, że nie można
znaleźć przyprawy…wszystko czeka tylko na to by być dodanym do dania!
Książkę Jamiego kupiłam w wersji amerykańskiej więc jest
trochę zabawy z przeliczaniem „cups” na litry.
½ cup to 125ml i tak dalej…. Dla wygody podaję w „naszych” jednostkach.
Nawet w Pulp Fiction system
metryczny miał znaczenie, a co dopiero przy gotowaniu a nie tylko oglądaniu
filmu…
Składniki (na 5 porcji):
·
1 litr rosołu (u nas gotowany cały kurczak,
palona cebula, marchewki, kapusta, seler, natka pietruszki, korzeń pietruszki, por,
liść laurowy, ziele angielskie i odrobina soli,
·
½ drobno posiekanej cebuli,
·
1 łodyga selera naciowego,
·
600ml ryżu do riosotto,
·
Sól i pieprz – świeżo mielone,
·
125ml białego, wytrawnego wina,
·
Łyżka masła,
·
80g startego parmezanu,
·
Łosoś atlantycki (filet).
Przygotowanie:
Delikatnie podgrzać rosół. Na dużej patelni rozgrzać oliwę,
zeszklić cebulę z selerem naciowym, smażyć przez 10 minut, mieszając od czasu
do czasu. Smażyć do czasu aż wszystko będzie miękkie ale nie brązowe.
Zmniejszyć „ogień” do średniego dodać ryż, posolić i mieszać
przez 2 minuty po to by ryż przejął smak cebuli i selera. Dolać wina i mieszać tak
długo aż ryż wchłonie wino.
Dolewać porcjami rosołu, czekając przed kolejną dolewką aż
ryż wszystko wchłonie, mieszać i gotować przez 16 do 17 minut. Najlepiej
dolewać rosołu co minutę, starannie mieszając.
Dodać masła, wymieszać. Pod sam
koniec dodać starty parmezan. Pozwolić odpocząć daniu przez 2 minuty i wydawać.
Sprawdziliśmy i z łososiem smakuje wybornie!
Jestem przekonana, że smakowało bosko:-)
OdpowiedzUsuńtak, tak i kolejny ryżowy przepis czeka na ugotowanie!
Usuńja tez jestem tego zdani,a ze proste reczy sa najlepsze :)
OdpowiedzUsuńwygląda apetycznie :)
dzięki :)
Usuń