22 lutego 2018

Riosotto Bianco z łososiem


Delikatne, pyszne riostto z kawałkiem atlantyckiej ryby fot. D.Szymborska



Po raz kolejny się przekonuję, że najprostsze rzeczy są najsmaczniejsze! Podstawowe, białe riostto z smażonym łososiem jest przepyszne. Ba nawet bez łososia smakuje wybornie!

Jak łatwo się (ostatnio) domyślić przepis Jamiego, owszem trochę zabawy jest przy gotowaniu, bo cały sekret polega na tym, że….trzeba mieszać i mieszać. Dlatego warto wszystkie składniki przygotować sobie zanim zaczniemy gotować! Generalnie jestem zwolenniczką takiego sposobu gotowania – na początku wszystko sobie przygotować, pokroić, poukładać a potem to jest właśnie przyjemność z gotowania! Nie trzeba niczego na szybko siekać, denerwować się, że nie można znaleźć przyprawy…wszystko czeka tylko na to by być dodanym do dania!

Książkę Jamiego kupiłam w wersji amerykańskiej więc jest trochę zabawy z przeliczaniem „cups” na litry.  ½ cup to 125ml i tak dalej…. Dla wygody podaję w „naszych” jednostkach.

Nawet w Pulp Fiction system metryczny miał znaczenie, a co dopiero przy gotowaniu a nie tylko oglądaniu filmu…

Składniki (na 5 porcji):

·         1 litr rosołu (u nas gotowany cały kurczak, palona cebula, marchewki, kapusta, seler, natka pietruszki, korzeń pietruszki, por, liść laurowy, ziele angielskie i odrobina soli,
·         ½ drobno posiekanej cebuli,
·         1 łodyga selera naciowego,
·         600ml ryżu do riosotto,
·         Sól i pieprz – świeżo mielone,
·         125ml białego, wytrawnego wina,
·         Łyżka masła,
·         80g startego parmezanu,
·         Łosoś atlantycki (filet).

Przygotowanie:

Delikatnie podgrzać rosół. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę z selerem naciowym, smażyć przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Smażyć do czasu aż wszystko będzie miękkie ale nie brązowe.

Zmniejszyć „ogień” do średniego dodać ryż, posolić i mieszać przez 2 minuty po to by ryż przejął smak cebuli i selera. Dolać wina i mieszać tak długo aż ryż wchłonie wino.

Dolewać porcjami rosołu, czekając przed kolejną dolewką aż ryż wszystko wchłonie, mieszać i gotować przez 16 do 17 minut. Najlepiej dolewać rosołu co minutę, starannie mieszając. 

Dodać masła, wymieszać. Pod sam koniec dodać starty parmezan. Pozwolić odpocząć daniu przez 2 minuty i wydawać. Sprawdziliśmy i z łososiem smakuje wybornie!

4 komentarze:

  1. Jestem przekonana, że smakowało bosko:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, tak i kolejny ryżowy przepis czeka na ugotowanie!

      Usuń
  2. ja tez jestem tego zdani,a ze proste reczy sa najlepsze :)

    wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń