Kultowe amerykańskie kluski czyli Ultimate Mac’n’Cheese
Brakuje soli i pieprzu cała reszta jest! fot. D.Szymborska |
Najprostsza wersja to kluski, ser, wymieszać
wszystko i włożyć do mikrofalówki. Trudniejsza, to gotować wszystko na
normalnej kuchence, najtrudniejsza zdaniem
portalu TASTY to właśnie ta, którą przygotowaliśmy.
Zacznę od tego, że po gotowaniu tego dania
utwierdziłam się w tym, że nie jestem fanką amerykańskiej kuchni, to chyba
dlatego, że nie przepadam za tłustym jedzeniem…
Kultowe kluski przygotowuje się z wieloma
rodzajami sera, jest dużo tarcia, krojenia i jeszcze raz tarcia.
Sama zapiekanka jest bez mięsa, natomiast TASTY poleca by posypać ją posypka zrobioną z boczku, pietruszki, szczypiorku i bułki tartej. Jak łatwo się domyślić, tłuszczu z wytapianego boczku nie odlewamy, tylko dodajemy do niego bułkę tartą. Serio.
Ten amerykański przepis to gwarancja zjedzenia miliona kalorii. Brakuje tylko cukru, ale tłuszczu jest masę!
Sama zapiekanka jest bez mięsa, natomiast TASTY poleca by posypać ją posypka zrobioną z boczku, pietruszki, szczypiorku i bułki tartej. Jak łatwo się domyślić, tłuszczu z wytapianego boczku nie odlewamy, tylko dodajemy do niego bułkę tartą. Serio.
Ten amerykański przepis to gwarancja zjedzenia miliona kalorii. Brakuje tylko cukru, ale tłuszczu jest masę!
Przygotowanie zajmuje około półtorej godziny.
Na koniec ostrzegam – danie jest bardzo, bardzo tłuste – jak dla mnie zbyt, ale to amerykański przepis więc trzeba się z tym liczyć.”
Na koniec ostrzegam – danie jest bardzo, bardzo tłuste – jak dla mnie zbyt, ale to amerykański przepis więc trzeba się z tym liczyć.”
Jednostkami podawanymi w przepisie są „cup” –
co daje w przybliżeniu 240ml.
Składniki (na 10 porcji):
·
250g boczku (pokrojonego w słupki),
·
5 ząbków czosnku (ja wcześniej
przed dodaniem czosnek albo piekę albo podsmażam w łupince na patelni, bo nie
lubię zbyt intensywnego smaku,
·
350g bułki tartej,
·
Pęczek szczypiorku – posiekany,
·
Pęczek pietruszki – posiekany,
·
4 łyżki masła,
·
60g mąki,
·
500ml skondensowanego,
niesłodzonego mleka,
·
2 łyżeczki rozdrobionej w moździerzu
gorczycy,
·
½ łyżeczki pieprzu cayenne,
·
450g makaronu kolanka.
Sery:
·
120ml sera cheddar - pokrojonego w
kostkę,
·
240ml sera cheddar – tartego,
·
240ml mozzarelli - tartej
·
120ml sera gruyere – tartego,
·
120ml sera colby jack – pokrojonego
w kostkę,
·
120ml sera colby jack – tartego,
·
120ml sera gouda – tartego,
·
120ml sera provolone – pokrojonego
w kostkę.
Boczek, zioła i bułka tarta - smacznie ale mega tłusto fot. D.Szymborska |
Kultowe, amerykańskie danie fot. D.Szymborska |
Przygotowanie:
Ugotować makaron według instrukcji na
opakowaniu, odcedzić i lekko skropić oliwą, żeby się nie posklejał.
Na dużej patelni stopić boczek, dodać bułkę
tartą, szczypiorek i pietruszkę, smażyć około 5-6 minut tak, żeby bułka tarta
zrobiła się brązowa. Przełożyć do miski – to będzie posypka do gotowego dania.
Na dużej patelni roztopić masło, dodać mąkę,
przyprawy – gorczycę i pieprz, zalać mlekiem i gotować aż do czasu gdy wszystko
zrobię gęste, takie oblepiające łyżkę, która mieszamy.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Do patelni przełożyć makaron, wszystko
starannie wymieszać. Dodać następujące sery: cheddar w kostce, goudę,
provolone, colby jack. Wszystko starannie wymieszać.
Przełożyć do wysmarowanej masłem foremki
(duża!). Rozłożyć równomiernie, na sam koniec posypać mozzarellą i tartym
cheddarem.
Piec około 25 minut, patrząc kiedy ser zaczyna brązowieć.
Podawać z bekonowo ziołowa posypką.
moja druga połówka byłaby wniebowzięta, ale totalnie nie moje smaki (my to akurat w wielu dziedzinach jak o 180st obrócić ;)) sery kocham, ale w ilości raczej "przekąskowej". Ale mniemam, że zapach w kuchni rozchodzi się nieziemski :)
OdpowiedzUsuńja lubię zapiekanki, ta jakoś wyjątkowo "nie moja"....
UsuńNie dla mnie takie dania, ale w wersji bezmięsnej mogłoby smakować mojej serolubnej siostrze :D
OdpowiedzUsuńpewno, wystarczy przygotować inną posypkę!
Usuń