27 lutego 2018

Kultowe amerykańskie kluski czyli Ultimate Mac’n’Cheese

Brakuje soli i pieprzu cała reszta jest! fot. D.Szymborska

Najprostsza wersja to kluski, ser, wymieszać wszystko i włożyć do mikrofalówki. Trudniejsza, to gotować wszystko na normalnej kuchence, najtrudniejsza zdaniem  portalu TASTY to właśnie ta, którą przygotowaliśmy.

Zacznę od tego, że po gotowaniu tego dania utwierdziłam się w tym, że nie jestem fanką amerykańskiej kuchni, to chyba dlatego, że nie przepadam za tłustym jedzeniem…

Kultowe kluski przygotowuje się z wieloma rodzajami sera, jest dużo tarcia, krojenia i jeszcze raz tarcia. 

Sama zapiekanka jest bez mięsa, natomiast TASTY poleca by posypać ją posypka zrobioną z boczku, pietruszki, szczypiorku i bułki tartej. Jak łatwo się domyślić, tłuszczu z wytapianego boczku nie odlewamy, tylko dodajemy do niego bułkę tartą. Serio. 

Ten amerykański przepis to gwarancja zjedzenia miliona kalorii. Brakuje tylko cukru, ale tłuszczu jest masę!

Przygotowanie zajmuje około półtorej godziny. 

Na koniec ostrzegam – danie jest bardzo, bardzo tłuste – jak dla mnie zbyt, ale to amerykański przepis więc trzeba się z tym liczyć.”

Jednostkami podawanymi w przepisie są „cup” – co daje w przybliżeniu 240ml.

Składniki (na 10 porcji):

·       250g boczku (pokrojonego w słupki),
·       5 ząbków czosnku (ja wcześniej przed dodaniem czosnek albo piekę albo podsmażam w łupince na patelni, bo nie lubię zbyt intensywnego smaku,
·       350g bułki tartej,
·       Pęczek szczypiorku – posiekany,
·       Pęczek pietruszki – posiekany,
·       4 łyżki masła,
·       60g mąki,
·       500ml skondensowanego, niesłodzonego mleka,
·       2 łyżeczki rozdrobionej w moździerzu gorczycy,
·       ½ łyżeczki pieprzu cayenne,
·       450g makaronu kolanka.

Sery:

·       120ml sera cheddar - pokrojonego w kostkę,
·       240ml sera cheddar – tartego,
·       240ml mozzarelli - tartej
·       120ml sera gruyere – tartego,
·       120ml sera colby jack – pokrojonego w kostkę,
·       120ml sera colby jack – tartego,
·       120ml sera gouda – tartego,
·       120ml sera provolone – pokrojonego w kostkę.

Boczek, zioła i bułka tarta - smacznie ale mega tłusto fot. D.Szymborska

Kultowe, amerykańskie danie fot. D.Szymborska

Przygotowanie:

Ugotować makaron według instrukcji na opakowaniu, odcedzić i lekko skropić oliwą, żeby się nie posklejał.

Na dużej patelni stopić boczek, dodać bułkę tartą, szczypiorek i pietruszkę, smażyć około 5-6 minut tak, żeby bułka tarta zrobiła się brązowa. Przełożyć do miski – to będzie posypka do gotowego dania.
Na dużej patelni roztopić masło, dodać mąkę, przyprawy – gorczycę i pieprz, zalać mlekiem i gotować aż do czasu gdy wszystko zrobię gęste, takie oblepiające łyżkę, która mieszamy.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

Do patelni przełożyć makaron, wszystko starannie wymieszać. Dodać następujące sery: cheddar w kostce, goudę, provolone, colby jack. Wszystko starannie wymieszać.

Przełożyć do wysmarowanej masłem foremki (duża!). Rozłożyć równomiernie, na sam koniec posypać mozzarellą i tartym cheddarem. 

Piec około 25 minut, patrząc kiedy ser zaczyna brązowieć.


Podawać z bekonowo ziołowa posypką.

4 komentarze:

  1. moja druga połówka byłaby wniebowzięta, ale totalnie nie moje smaki (my to akurat w wielu dziedzinach jak o 180st obrócić ;)) sery kocham, ale w ilości raczej "przekąskowej". Ale mniemam, że zapach w kuchni rozchodzi się nieziemski :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja lubię zapiekanki, ta jakoś wyjątkowo "nie moja"....

      Usuń
  2. Nie dla mnie takie dania, ale w wersji bezmięsnej mogłoby smakować mojej serolubnej siostrze :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewno, wystarczy przygotować inną posypkę!

      Usuń