Tarta jak pizza - alzacki przysmak
Dodatek gruszki bardzo poprawia smak tarty/pizzy fot. D.Szymborska |
Boczek, śmietana, cebula i mąka tak w
skrócie można opisać ten przepis. Ciężko o prostsze, łatwiej dostępne ale też
tanie składniki.
Alzacki przepis jest super pomysłem
dla tych, którym nie zawsze udawało się przygotować dobre ciasto do pizzy,
zawsze wypieka się super smacznie!
Dodanie chińskiej gruszki nashi to
strzał w dziesiątkę. Jadłam kiedyś pizzę bianco – czyli podobną do tej tarty –
bo bez sosu pomidorowego, i połączeni włoskiej szynki ze świeżą gruszką było wyjątkowo
dobre. Jak się okazuje gruszka świetnie pasuje również do wytopionego boczku.
Jedyne „ale” do przepisu jest takie,
że przyda się nam robot kuchenny do wyrobienia ciasta, musimy też sobie
zarezerwować minimum godzinę na to, by ciasto wyrosło.
Składniki (na dwie tarty wielkości
znormalizowanej blachy do pieczenia):
·
150g wędzonego boczku,
pokrojone w kostkę,
·
125ml śmietany (36%
w kartoniku),
·
2 cebule pokrojone
w cienkie piórka,
·
400g mąki
pszennej,
·
1 paczka
suszonych drożdży,
·
1 łyżeczka soli,
·
1 łyżeczka cukru,
·
225ml wody,
·
1 łyżka oliwy (im
lepszej jakości tym lepiej).
Przygotowanie:
Przysmak z Alzacji! fot. D.Szymborska |
Zrobić ciasto: najpierw wymieszać wszystkie suche składniki: mąka, drożdże,
sól, cukier, potem zrobić „dołek” i wlać oliwę i wodę. Wyrobić ciasto – 10
minut, ciasto ma być super gładkie. Ścianki dużej miski wysmarować oliwą i
przełożyć ciasto, pozwolić mu wyrastać przez 2 godziny, nie można zapomnieć o
szczelnym przykryciu miski (folia spożywcza).
Cebulę pokroić w
piórka, boczek usmażyć i odcedzić, ser utrzeć. Piekarnik rozgrzać do 240
stopni. Upewnić się, że w piekarniku na najniższej półce jest blacha, na której
będziemy piec tarte. Ciasto podzielić na dwie części, krótko zagnieść, przykryć
miską i zostawić jeszcze na 10 minut do „wyrośnięcia”.
Rozwałkować na placek,
średnica około 30-35 cm. Ubić śmietanę, wystarczy rózgą. Na ciasto nałożyć
łyżką śmietanę, rozsmarować po całym placku, trochę grubszą warstwą. Ułożyć
boczek (1/2 bo przygotowujemy dwa placki) i cebulę, posypać serem.
Włożyć do rozgrzanego
piekarnika i piec około 14 minut, jak końcówki cebuli zrobią lekko czarne
(patrz zdjęcie) tarta jest gotowa. Pokroić na kawałki przy użyciu
noża do pizzy. Dodać pokrojoną na mandolinie gruszkę (wcześniej obrać ze
skóry i pozbyć się gniazda nasiennego).
Przepis źródłowy z: "Smaki świata, Francja" Beverly Leblanc, czyli mojej ulubionej książki z francuskimi przepisami!
wygląda smakowicie, muszę kiedyś zrobić dla mojego Łukasza :)
OdpowiedzUsuń