15 kwietnia 2018

Grillowany kurczak z super sałatką i niteczkami ryżowymi


Sałatka, kurczak z prażonym sezamem i przeźroczysty makaron fot. D.Szymborska



Wiem, wiem ostatnio gotuję zgodnie z przepisami Smitten Kitchen i Jamiego Oliviera – nudno? Oj nie! A to co w tym lubię to gwarancja tego, że jeżeli będę przestrzegać przepisu to będzie smacznie. To naprawdę dużo! W kuchni spędzam sporo czasu, do tego zakupy… wychodzi coś między 2-3 godziny, bo jeszcze doliczam zmywanie (nie zawsze), dlatego tak ważne jest dla mnie gotowanie według receptur, które zostały sprawdzone. 

Ot nie ufam, przepisom w stylu – zmień to na to, tego w ogóle nie musisz używać, a temperaturę pieczenia dostosuj do…. Grrr. Takie przepisy to można sobie na pikniku opowiedzieć. Pozostają dwie drogi: przepis przetestowany przez kogoś solidnego wiele razy, albo wiele prób w naszej kuchni. Nie widzę i nie wierzę w trzecią drogę w stylu -jakoś to będzie. Wtedy mamy byle jakie jedzenie, a na to mi zwyczajnie szkoda czasu.

A kurczak z niteczkami ryżowymi z sałatką z dymki, kapusty pekińskiej i chili jest jednym z pomysłów Jamiego Oliwiera. Jak się domyślacie bardzo smacznym! Trochę się obawiałam tego przepisu, bo tak podać sam makaron ryzowy bez sosu? To działa, bo je się go z sałatką i kurczakiem, trochę jak ziemniaki do kotleta…

Przygotowanie zajmuje około 30 minut. Składniki do kupienia w zwykłych sklepach, jedynie ten ryżowy makaron niteczki może być troszkę trudniejszy do dostania!

Składniki (4 porcje):


Świetne połączenie smaków! fot. D.Szymborska

·         200g makaronu niteczki ryżowe,
·         2 małe kapusty pekińskie (będziemy kroić tylko miękkie liście),
·         Pęczek dymki (tylko zielone części),
·         1 chili,
·         5 łyżek jogurtu greckiego,
·         3 łyżki sosu sojowego (jasnego),
·         2 łyżki masła orzechowego,
·         2 łyżeczki cukru,
·         Filet z piersi wybieganego kurczaka – 2 piersi,
·         Pieprz, sól i oliwa do grillowania,
·         5 łyżek sezamu.

Przygotowanie:

Zacząć od przygotowania sałatki. Pokroić kapustę – drobno, dymkę posiekać drobno, chili tez. Wszystko wymieszać. Przygotować sos: jogurt, sos sojowy, masło orzechowe, cukier. Wymieszać rózgą. Odstawić na moment, najlepiej wymieszać z sałatką na chwilę przed podaniem, dzięki temu kapusta pekińska nie będzie rozmiękła gdy ją podamy na talerze.

Wstawić wodę do gotowania makaronu. Przestrzegać zaleceń producenta.

Filety z piersi kurczaka przekroić wzdłuż tak by uzyskać dwa cienkie kawałki, doprawić je pieprzem i solą.

Grillować 10 do 12 minut tak by mięso było przypieczone.

Uprażyć sezam.

Na talerz nałożyć niteczki ryżowe (przydadzą się nożyczki do odcinania, to ułatwi nakładanie). Sałatkę i na makaronie położyć zgrillowanego kurczaka.

Nie martwcie się makaron wcale nie będzie mdły, świetnie smakuje z wyrazistą sałatką! Jamie miał rację, to pyszny i prosty przepis!

Acha, ja nie mam sitka o drobnych oczkach, żeby nitki nie wyleciały prze odcedzaniu sito wyłożyłam gazą – patent zadział idealnie!

2 komentarze: