TRYB JASNY/CIEMNY

Zapiekane pulpety pomidorowe z palonym masłem

Pyszny, pieczony pulpet z warzywami i wołowiną. Podany na ziemniakach z palonym masłem fot. D.Szymborska


Coraz bardziej lubię przepisy Smitten Kitchen, podoba mi się taki sposób łączenia smaków. Do tego receptura jest dobrze opisana, dania zwyczajnie „wychodzą” jak trzymamy się przepisu, gdy gotujemy te amerykańskie przysmaki.

Pulpety są lekkie, sos jest świetny a ziemniaki z palonym masłem podbijają serce każdego!

Składniki z których powstaje to danie, należą do tych „normalnych”, nie trzeba ich szukać w żadnych specjalistycznych sklepach. To wszystko są ważne uwagi, bo czasem porywający przepis staje się koszmarny, gdy zaczynamy od samych zakupów i okazuje się, że wycieczki po dziesięciu sklepach są koniecznością.

Trzeba sobie zarezerwować ponad 2 godziny w kuchni, powstanie dwanaście pysznych pulpetów więc jak nie mamy sześciu osób przy stole to będziemy mieli pyszny obiad do podgrzania na następny dzień.

Składniki (12 pulpetów):


Świetny obiad albo kolacja! fot. D.Szymborska


Glazura:

·      4 łyżki oleju roślinnego,
·      ¼ szklanki koncentratu pomidorowego,
·      2 łyżki octu z cydru (to coś innego niż jabłkowy!),
·      2 łyżeczki sosu Worcestershire,
·      1 łyżka musztardy Dijon,
·      ¼ łyżeczki soli.

Pulpety:

·      1 czerstwa bułka,
·      1 cebula biała, drobno pokrojona
·      1 ząbek czosnku, posiekany,
·      1 łodyga selera naciowego, pokrojona
·      oliwa z oliwek do smażenia,
·      1 łyżeczka soli,
·      1kg zmielonej wołowiny,
·      1 łyżka koncentratu pomidorowego,
·      1 łyżeczka wędzonej papryki,
·      1 łyżeczka musztardy Dijon,
·       2 łyżki sosu Worcestershire,
·      ½ szklanki mleka,
·      ¼ szklanki posiekanej natki,
·      2 duże jajka od wybieganych kur.

Ziemniaki:

·      1kg ziemniaków,
·      8 łyżek palonego masła,
·      1 szklanka maślanki,
·      2 łyżeczki soli.

Przygotowanie:

Przygotuj glazurę: podgrzej w garnku wszystkie składnik, starannie mieszając. Gotuj przez 2 minuty o odstaw na bok.

Pulpety – rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Zmiel bułkę w blenderze, przesyp do miski i odstaw na bok.

Rozdrobnij warzywa: cebulę, czosnek, marchewkę, seler. Najlepiej do tego użyć blendera.

Rozgrzej patelnie i podsmaż na oliwie warzywa, dopraw solą i pieprzem. Smaż przez 15 minut starannie mieszając.

Wymieszaj mięso z bułką i warzywami, jajkiem, natką i mlekiem. Wyrób mięsne „ciasto”.

Uformuj 12 pulpetów.

Na blasze rozłóż folię aluminiową, ułóż pulpety, tak by się nie stykały. Każdy polej glazurą. Piecz około 30-40 minut. Najlepiej jest sprawdzić temperaturę mięsa, według Smitten Kitchen powinna mieć od 71- do 75 stopni.

Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Obierz ziemniaki, zmiażdż ziemniaki, polej palonym masłem maślanką i dopraw solą. Wymieszaj wszystko starannie. Ważne jest, żeby przygotować kąpiel wodną - czyli miska w garnku z gotującą się wodą, w której będziemy trzymać ziemniaki zmieszane z maślanką i masłem, tak by podać je gorące a nie zimne!


Podawaj pulpety z ziemniakami i zieloną sałatką.

Komentarze

  1. hm. o dziwo mam wszystkie składniki w domu :) chyba spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa