Placuszki z batatów z kwaśną śmietaną
Pyszne placuszki o ślicznym pomarańczowym kolorze fot. D.Szymborska |
Kiedyś trzeba było jechać przez pół miasta by
kupić bataty, teraz są nawet w dyskontach. Czyli przepis z produktem łatwo
dostępnym i bardzo łatwym do przygotowania.
Lubię placki ziemniaczane, ale w domu rzadko
je robię, bo (pomimo dobrej wentylacji) zapach smażenia utrzymuje się
zdecydowanie za długo!
Placuszki z batatów przygotowuje się
analogicznie do tych ze zwykłych ziemniaków. Ja dodaję odrobinę mąki i ścieram
bataty na grubych oczkach.
Przygotowanie tego dania to półgodziny w
kuchni (max), szybko się je smaży, świetnie smakują również na zimno i można je
odgrzewać w piekarniku.
Składniki (9 placuszków):
·
3 bataty (średniej wielkości),
·
2 jajka od wybieganych kur,
·
łyżka mąki,
·
sól do smaku,
·
olej do smażenia,
·
kwaśna śmietana.
Przygotowanie:
Bataty obrać ze skórki, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, odcisnąć. W przeciwieństwie do zwykłych ziemniaków, wody będzie malutko.
Bataty obrać ze skórki, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, odcisnąć. W przeciwieństwie do zwykłych ziemniaków, wody będzie malutko.
Wbić do naczynia dwa jajka, rozbełtać
starannie. Dodać do batatów, dosypać łyżkę mąki, wymieszać wszystko starannie.
Doprawić solą.
Rozgrzać łyżkę oleju na patelni teflonowej.
Smażyć po dwa do trzech placuszków na raz. Zadbać o to by placuszki były
spieczone ale nie spalone.
Podawać z kwaśną śmietaną i ewentualnie, gdy
są za mało słone ze świeżo mieloną solą.
lubię placki z batatów, bo są ciekawie słodkawe. Swego czasu robiłam z dodatkiem marchewki i sosem jogortowym :)
OdpowiedzUsuńa to też brzmi baaardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńMuszę kiedyś zrobić! Zapowiada się bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuń