7 kwietnia 2018

Orzechowa owsianka z truskawkami

Ślicznie i pysznie! fot. D.Szymborska



Kiedyś jadłam codziennie, potem zakochałam się w jajkach w każdej postaci – smażone, na miękko, jajecznica z dodatkowym żółtkiem. Teraz znów, na wiosnę mam ochotę – owsianka.

Przygotowanie zajmuje chwilkę, energia zostaje na długo!

Moja wersja jest z mlekiem i masłem orzechowym. Nie nazwę jej dietetyczną, ale pyszną na pewno.

Otworzyłam ostatnie opakowanie płatków owsianych, tych moich najulubieńszych, błyskawicznych, brytyjskich, z M&S (to o tyle ważne, że sklepu nie ma już w Polsce, a nie wysyłają z UK…).

Przepis przez lata nie zmienił się zbytnio – mleko (to od krowy, bo z sojowym i ryżowym mi średnio smakuje), miód albo masło orzechowe i dodatki. Czasem na słono z awokado i boczkiem, ale zdecydowanie częściej z dżemem, owocami….

Acha z racji błyskawiczności, o niczym nie trzeba pamiętać wieczorem, żadnego namaczania płatków przez noc!


Składniki (jedna miseczka):


·      Mleko – ¾ miseczki w której będziemy jedli,
·      5 łyżek płatków owsianych (na każde 150ml mleka),
·      2 łyżki masła orzechowego (na każde 150ml mleka),
·      dodatki.

Przygotowanie:

Nalać mleko do garnka, dodać płatki i masło orzechowe, starannie mieszać. Poczekać aż mleko zacznie się gotować. Mieszać tak, by nic nie przywierało do dna. Poczekać aż owsianka zgęstnieje, przełożyć do miseczki i dołożyć wybrane dodatki.

Więcej moich owsianek znajdziecie TUTAJ

1 komentarz:

  1. w ten sposob jeszcze nie robilam :) a maslo orzechowe i owsianki uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa