Orzechowa owsianka z truskawkami
Ślicznie i pysznie! fot. D.Szymborska |
Kiedyś jadłam codziennie, potem zakochałam się
w jajkach w każdej postaci – smażone, na miękko, jajecznica z dodatkowym
żółtkiem. Teraz znów, na wiosnę mam ochotę – owsianka.
Przygotowanie zajmuje chwilkę, energia zostaje
na długo!
Moja
wersja jest z mlekiem i masłem orzechowym. Nie nazwę jej dietetyczną, ale
pyszną na pewno.
Otworzyłam ostatnie opakowanie płatków
owsianych, tych moich najulubieńszych, błyskawicznych, brytyjskich, z M&S
(to o tyle ważne, że sklepu nie ma już w Polsce, a nie wysyłają z UK…).
Przepis przez lata nie zmienił się zbytnio –
mleko (to od krowy, bo z sojowym i ryżowym mi średnio smakuje), miód albo masło
orzechowe i dodatki. Czasem na słono z awokado i boczkiem, ale zdecydowanie
częściej z dżemem, owocami….
Acha z
racji błyskawiczności, o niczym nie trzeba pamiętać wieczorem, żadnego
namaczania płatków przez noc!
Składniki (jedna miseczka):
·
Mleko – ¾ miseczki w której
będziemy jedli,
·
5 łyżek płatków owsianych (na
każde 150ml mleka),
·
2 łyżki masła orzechowego (na
każde 150ml mleka),
·
dodatki.
Przygotowanie:
Nalać mleko do garnka, dodać płatki i masło
orzechowe, starannie mieszać. Poczekać aż mleko zacznie się gotować. Mieszać
tak, by nic nie przywierało do dna. Poczekać aż owsianka zgęstnieje, przełożyć
do miseczki i dołożyć wybrane dodatki.
Więcej moich owsianek znajdziecie TUTAJ
w ten sposob jeszcze nie robilam :) a maslo orzechowe i owsianki uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń