Pieczony kurczak z winogronami i oliwkami
Kurczak pieczony z winogronami i oliwkami fot. D.Szymborska |
Pieczone, słodkie winogrona z greckimi oliwkami…do tego
aromatyczny rozmaryn i kawałki kurczaka w chrupiącej skórce. Brzmi pysznie i
tak też smakuje!
Przepis z Smitten Kitchen, jak zwykle tak opowiedziany, że
po samej lekturze jesteśmy już bardzo głodni.
Ciekawy sposób przygotowania sosu, jedyne na co trzeba
uważać to słoność oliwek w połączeniu z mocno doprawionym mięsem. Łatwo
przesolić!
Są dania z pieczonego kurczaka, które robią się same i
takie, które wymagają uwagi, to zalicza się do tych drugich.
Składniki (4 porcje):
·
1 ½ kg mięsa z kurczaka – najlepiej podudzia (z
kością i skórą),
·
Sól,
·
Oliwa z oliwek,
·
1 szklanka słodkich i bezpestkowych winogron,
·
2 małe szalotki (posiekane),
·
1 szklanka oliwek kalamata bez pestek (200g z pestkami),
·
½ szklanki wytrawnego wina,
·
½ szklanki rosołu z kurczaka,
·
Pęczek rozmarynu posiekany drobno.
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 230 stopni.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Mięso z kurczaka delikatnie
posolić. Podsmażyć kawałki kurczaka przez minimum 5 minut – skóra do dołu, po 5
minutach odwrócić – smażyć tak długo aż będzie zrumieniony.
W dużym i płaskim naczyniu (u nas patelnia do tortilli) ułożyć
kurczaka (skóra do góry), posypać winogronami, oliwkami i szalotka. Piec
minimum 40 minut, choć lepiej dłużej, tak by mięso samo „odchodziło” od kości.
Przełożyć kurczaka, oliwki, winogrona na półmisek. Do pozostałego sosu dodać
wino i rosół. Zwiększyć ogień i odparować sos o połowę, starannie mieszając,
tak żeby wszystko starannie wymieszać.
Podawać kurczaka na półmisku a sos w sosjerce, tak by każdy
polewał sobie mięso. Danie idealnie komponuje się z sałatką ziemniaczaną zmarynowanym selerem naciowym.
Sałatka ziemniaczana świetnie pasuje do kurczaka fot. D.Szymborska |
oliwki i winogrona, super połączenie :) rozmarynem musi pachnieć w całej kuchni :)
OdpowiedzUsuń