9 lipca 2013

Makaron z kurkami (bez śmietany)

Makaron z kurkami fot. D.Szymborska

Zaczynam mniej kaloryczne makarony. Pozostając przy produktach sezonowych – bo pyszne, zdrowe i szybko znikają. Makaron z kurkami. Tym razem bez śmietany. Prostszy, lżejszy i pyszny. Jeżeli uda się nam nie zjeść wszystkich kurek to świetnie nadają się do omletów (tym razem mi się nie udało).

Składniki (porcja na 2 osoby):

·      350g kurek,
·      150g makaronu,
·      pęczek koperku,
·      2 szalotki,
·      sól, pieprz,
·      masło (mało),
·      parmezan do posypania.

Przygotowanie:

Mycie kurek to koszmar. Czasochłonne i nudne. Jednak im staranniej je umyjemy tym danie będzie lepsze. Zgrzytanie piachu czy ziemi w zębach to nic przyjemnego. Szalotki posiekać, lekko podsmażyć na maśle, dodać umyte kurki. Poczekać aż grzyby się lekko skurczą i dodać posiekany koperek (warto zostawić sobie kilka gałązek do przybrania makaronu). Makaron ugotować. Parmezan utrzeć. Wszystko starannie wymieszać, doprawić, podawać z parmezanem i gałązką koperku. 

Smacznego biegowego!

Kurki z koperkiem fot. D.Szymborska

4 komentarze:

  1. Takie proste propozycje są najsmaczniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szybkie w wykonaniu i z pewnością bardzo smaczne :) nom i co najważniejsze pewnie nie ma za dużo kalorii :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Alez bym zjadla kurek! A tutaj trudno o nie, oj, trudno...

    OdpowiedzUsuń

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa