Makaron z kurkami (bez śmietany)
Makaron z kurkami fot. D.Szymborska |
Zaczynam
mniej kaloryczne makarony. Pozostając przy produktach sezonowych – bo pyszne,
zdrowe i szybko znikają. Makaron z kurkami. Tym razem bez śmietany. Prostszy,
lżejszy i pyszny. Jeżeli uda się nam nie zjeść wszystkich kurek to świetnie
nadają się do omletów (tym razem mi się nie udało).
Składniki
(porcja na 2 osoby):
·
350g kurek,
·
150g makaronu,
·
pęczek koperku,
·
2 szalotki,
·
sól, pieprz,
·
masło (mało),
·
parmezan do posypania.
Przygotowanie:
Mycie
kurek to koszmar. Czasochłonne i nudne. Jednak im staranniej je umyjemy tym
danie będzie lepsze. Zgrzytanie piachu czy ziemi w zębach to nic przyjemnego.
Szalotki posiekać, lekko podsmażyć na maśle, dodać umyte kurki. Poczekać aż
grzyby się lekko skurczą i dodać posiekany koperek (warto zostawić sobie kilka
gałązek do przybrania makaronu). Makaron ugotować. Parmezan utrzeć. Wszystko
starannie wymieszać, doprawić, podawać z parmezanem i gałązką koperku.
Smacznego biegowego!
Kurki z koperkiem fot. D.Szymborska |
Takie proste propozycje są najsmaczniejsze :)
OdpowiedzUsuńSzybkie w wykonaniu i z pewnością bardzo smaczne :) nom i co najważniejsze pewnie nie ma za dużo kalorii :)
OdpowiedzUsuńAlez bym zjadla kurek! A tutaj trudno o nie, oj, trudno...
OdpowiedzUsuńAle narobiłaś smaku...
OdpowiedzUsuń