17 kwietnia 2017

Fajitas czyli domowe TEX MEX

Wszystko pyszne, wszystko gorące i dużo roztopionego sera...fot. D.Szymborska


Tak wiem, że śniadanie świąteczne, że babki, mazurki itp. Ja zrobiłam duże zakupy w piątek, kilka supermarketów, dyskont i jeszcze sklepik osiedlowy. Wszystko po to, żeby kupić rzeczy na 5 obiadokolacji. Potem pakowanie do lodówki, zamrażalnika i karteczka na stole z przygotowanym menu. Zerkam – cóż zdecydowanie nieświąteczne ale pyszne: stir fry, fajitas, włoska zapiekanka ze specjalnymi klopsikami….

Domowe fajitas to szybkie danie, idealne na dwa dni – wszystko można łatwo podgrzać. To co ważne to kumin i dobra, słodka papryka, bo to te dwie przyprawy decydują o smaku dania.

Tym razem użyłam gotowych tortilli – do tego pszennych, o składzie zaskakująco krótki i mało konserwantowym, ale coś za coś bo 6 naleśników kosztowało ponad 10 złotych. Jak komuś tak nie wychodzi przygotowywanie naleśników to sięga po „gotowce” do tego magicznego momentu, który kiedyś nastanie i będzie oznaczał, że można przynieść z piwnicy patelnię do naleśników i smażyć smaczne placki…

A zaletą tego przepisu jest to, że produkty, które są do niego potrzebne mogą albo bardzo długo czekać na swoją kolej zużycia – puszki, albo być zamrożone – mięso, tylko warzywa mają najkrótszy „termin przydatności”.

Składniki na 12 porcji:


Przed zawinięciem fot. D.Szymborska


·      700g filetu z piersi zagrodowego kurczaka,
·      1 papryka,
·      2 spore cebule,
·      puszka kukurydzy,
·      puszka czarnej fasoli,
·      puszka czerwonej fasoli,
·      awokado – koniecznie dojrzałe,
·      pomidorki koktajlowe – 500g,
·      pęczek kolendry,
·      4 szalotki,
·      papryka słodka – dużo,
·      sok z 3 limonek,
·      kumin świeżo rozgnieciony w moździerzu – taki gotowy jest zbyt „pylasty”,
·      pieprz, sól,
·      jogurt grecki (duże opakowanie),
·      500g sera gouda,
·      200g sera cheddar,
·      12 placków tortilli,
·      0.5l oliwy.

Przygotowanie:

Sosy: jogurt naturalny – przełożyć do miseczki. Do blendera wrzucić garść pomidorków (300g) koktajlowych, szalotki, wycisnąć sok z 1 limonki, dodać kolendrę (1/2 pęczka), doprawić i miksować. Przełożyć na sitko by pozbyć się wody, i na koniec do miseczki. Uwaga nie trzeba myć blendera, jak trzymamy się tej kolejności – przełożyć do blendera awokado (bez skórki i pestki), 2 szalotki, resztę kolendry (1/2 pęczka), doprawić, kilka pomidorków koktajlowych i zblendować do czasu uzyskania gładkiej masy. Przełożyć do miseczki.

Kurczaka – jak mamy czas zamarynować – oliwa, papryka, pieprz. Jak nie to od razu pokroić w paseczki. Rozgrzać patelnię i usmażyć kurczaka z przyprawami – sól, pieprz, kumin, papryka (dużo). Podsmażyć cebulę i pokrojoną w paseczki paprykę, dodać odcedzone warzywa i wszystko starannie wymieszać, pamiętać o dodaniu oliwy.

Gdy kurczak będzie „dochodził”, utrzeć i wymieszać cer. Rozgrzać patelnię teflonową, skropić wodą placek, ułożyć na patelni, gdy jedna strona będzie już gorąca, przewrócić na drugą i ułożyć ser. Przykryć pokrywką i poczekać aż ser się roztopi. Ważne jest to by tortilla była gorąca, ser rozpuszczony ale trzeba być ostrożnym by nie uczynić tortilli łamliwym plackiem! Niestety – próby i sprawdzanie – bo różne patelnie i różne kuchenki!


Na stole obok mieszczek z sosami postawić wielką patelnię z kurczakiem, na talerzu ułożyć trotillię – i każdy zawija i komponuje swoje fajitas.

1 komentarz:

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa