12 kwietnia 2017

Zapiekanka kalafiorowo-serowo-łososiowa

Chedarowo żółta zapiekanka z łososiem. kalafiorem i makaronem fot. D.Szymborska


Do wiosennego maratonu coraz bliżej, pogoda z tych gorszych to…zapiekanka makaronowa jest świetnym pomysłem – rozgrzewająca, węglowodanowa i pyszna!

Za bazę do przepisu posłużył pomysł Jamie’go Olivier’a (Ministry of Food), dodanie łososia czyni zapiekankę jeszcze smaczniejszym obiadem albo kolacją.

Uwaga tym razem przepis pozwala przygotować dwie zapiekanki, które idealnie nadają się do podgrzewania, czyli na drugi dzień nie trzeba gotować!

Składniki (dwie zapiekanki – czyli 8 porcji zapiekanki):



·      ½ sporego kalafiora,
·      400g sera cheddar – dlatego zapiekanka jest taka żółta,
·      100g parmezanu,
·      400g makaronu – macaroni,
·      200g śmietany w kubeczku 30%,
·      350g filetu z łososia,
·      sól, pieprz i świeżo tarta gałka muszkatołowa,
·      pęczek pietruszki.

Przygotowanie:

Bardzo smaczna, wysoko węglowodanowa zapiekanka fot. D.Szymborska



Odkroić skórę z łososia, pokroić filet na kawałki (2x2cm), odłożyć na bok. Pietruszkę posiekać. Zagotować wodę na makaron, posolić.  Kalafior podzielić na różyczki (małe), starannie umyć. Do garnka z wrzącą wodą wrzucić makaron i kalafior. Gotować według instrukcji podanych na opakowaniu makaronu. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Zetrzeć sery, zostawić trochę sera do posypania wierzchu zapiekanki. Zagotować odrobinę wody w garnku, włożyć do niego miskę i tak w kąpieli wodnej rozpuścić sery i wymieszać ze śmietaną. Dodać posiekaną pietruszkę, sól, pieprz i świeżo tartą gałkę muszkatołową. Przed odcedzeniem makaronu odlać kubek wody z gotowania. Odcedzony makaron i kalafior przełożyć do garnka wymieszać z serami i śmietaną. Dodać łososia. Dolać 150ml wody z gotowania makaronu, jeszcze raz delikatnie wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego, wierzch posypać tartym cheddarem. Piec około 15-20minut – tak by ser na górze się stopił.

5 komentarzy:

  1. Ależ szkoda, że nie mogę wcinać obecnie sera, bo robiłabym już jutro! Wygląda tak smacznie <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no tak tej zapiekanki bez sera to się nie da upiec :(

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. świetnie smakuje :) o to chodzi, prawda? :)

      Usuń
  3. Bosko wygląda, lubię takie zapiekanki, więc chyba taką zrobię.

    OdpowiedzUsuń

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa