TRYB JASNY/CIEMNY

Klopsiki z gotowanego antrykotu z karkówką – włoski przysmak

To nie są kulki mocy Ani L. to są pyszne, klopsiki mocy!i fot. D.Szymborska


Jeżeli ktoś się kiedyś zastanawiał dlaczego włoska mama cały dzień spędza w kuchni gotując….to może zabrać się za przygotowanie tych przepysznych klopsików! Pół dnia minie, ale za to jacy wszyscy będą zachwyceni….jakie to będzie pyszne…wreszcie ilość składników pozwala nakarmić „pół armii” albo dużą rodzinę….niekoniecznie włoską….

Przepis pochodzi z mojej ulubionej włoskiej książki kucharskiej – MammaMia, klopsiki można podać zapiekane z makaronem, można wyserwować je również z puree selerowo ziemniaczanym, wreszcie ogromną frajdę sprawia podjadanie właśnie usmażonych….

Składniki:


Przed smażeniem w oleju - masowa produkcja fot. D.Szymborska


·      1.2kg wołowego antrykotu,
·      0.3kg wieprzowej karkówki,
·      2 spore marchewki,
·      4 łodygi selera naciowego,
·      2 spore cebule,
·      kieliszek wina (wytrawne czerwone),
·      ½ pęczka pietruszki,
·      1 jajko od wybieganej kury,
·      bułka tarta,
·      olej rzepakowy do smażenia (dużo!),
·      oliwa do smażenia,
·      pieprz i sól.

Przygotowanie:


Antrykot pokroić w kawałki, takie, żeby potem zmieścił się do maszynki do mielenia.  Cebulę pokroić w piórka, marchewkę obrać i pokroić w pół talarki, seler pokroić w plasterki. Rozgrzać oliwę na dużej patelni, dusić cebulę, marchewkę i seler naciowy przez kilka minut. Dodać siekaną pietruszkę. Wszystko starannie wymieszać. Dodać mięso wołowe. Gdy wołowina „się zamknie” czyli zmieni kolor z zewnątrz, doprawić ją solą i pieprzem. Zmniejszyć ogień i dusić przez 1.5h. Dodać kieliszek wina, starannie zamieszać i poczekać aż winno w połowie odparuje. Wyjąć mięso i rozłożyć na talerzu żeby szybciej ostygło. Warzywa z sosem przetrzeć przez sito. Sos przyda się do polania klopsików, które są kruche i suche po usmażeniu. Mięso wieprzowe pokroić w kawałki – takie, żeby zmieściły się do maszynki do mielenia. Przed rozpoczęciem mielenia spróbować mięsa wołowego i dosolić jeżeli to konieczne. Zmielić mięsa i wymieszać starannie. Roztrzepać jajko i dodać do mięsa. Uformować małe klopsiki z ugniecionego mięsa. Obtoczyć w bułce tartej. Rozgrzać olej – ja używam patelni teflonowej i smażę klopsiki partiami i odkładam na papierowy ręcznik kuchenny by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przy mocno rozgrzanym oleju wystarczy smażyć klopsiki przez około 3 minuty – gdy bułka tarta ciemnieje to znaczy, że klopsiki są już usmażone.

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa