15 grudnia 2017

Tymiankowy kurczak w szynce i parmezanie

Chicken parmesan - łatwy sposób by zaimponować rodzinie i znajomym fot. D.Szymborska


Lubię przepisy Jamie’go Olivier’a, są proste i bardzo efektowne. Jego sposób nauki gotowania jest świetny. Myślę, że to pomysły na gotowanie, które w 99% się udają, wiadomo, że zawsze jest ktoś co pokręci wszystko….

Co ważne, kurczak smakuje równie wyśmienicie na zimno, bo od razu radzę przygotować więcej porcji. 

Na gorąco z ziemniakami – świetne, na zimno do kanapek albo sałatki – równie wyśmienicie.

Tym, którzy uwielbiają podmianki składników od razu mówię – tymianek MUSI być świeży! A i potrzebna jest folia spożywcza i tłuczek do mięsa.

edit. osoba, która przygotowała już "milion" takich kurczaków twierdzi, że suszony tymianek też pasuje, tylko trzeba go rozetrzeć w moździerzu

Składniki (6 porcji kurczaka):


·      3 spore filety z piersi wybieganego kurczaka (przekroić wzdłuż)
·      ½ pęczku tymianku,
·      starta skórka ze sporej cytryny,
·      75g tartego parmezanu,
·      12 plastrów szynki prosciutto lub jamon serrano,
·      oliwa
·      pieprz i sól,
·      ćwiartki cytryny do podania.

Przygotowanie:

Zetrzeć parmezan, oskubać listki z tymianku (łodyżki są za twarde). Posiekać tymianek. Naciąć (lekko) filety z piersi kurczaka. Doprawić solą i pieprzem. Cytrynę sparzyć i zetrzeć skórkę. Posypać każdy filet z kurczaka startą skórką z cytryny, potem tymiankiem i parmezanem. Starannie zawinąć w plastry sezonowanej szynki. Zawinąć lub przykryć  folią spożywczą i delikatnie ale systematycznie rozbić tłuczkiem na dużo cieńsze „kotlety”. Jeżeli mamy czas to zostawić na chwilę mięso przed smażeniem, zawinięte w folię spożywczą. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Przyda się bo na dużej patelni mieszczą się maksymalnie 4 kawałki mięsa, a dzięki przetrzymaniu mięsa w piekarniku podamy wszystkie porcje jednocześnie. Rozgrzać oliwę na patelni. Rozwinąć kurczaka z foli i smażyć po 3 minuty na każdą stronę „kotleta”, potem jeszcze po dodatkowej 1 minucie na każdą stronę. Podawać z cytryną do skropienia.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz