TRYB JASNY/CIEMNY

Big Kahuna burger z Pulp Fiction – przepis z książki Filmowe Menu




Uwielbiam Tarantino! Pulp Fiction jest jednym z moich ulubionych filmów. Dialogi znam na pamięć… Andrew Rea z Binging With Babish przygotował zestaw filmowych przepisów, to oczywiście zaczęliśmy filmowe gotowanie od kultowego burgera docenianego przez dwóch płatnych morderców Vincenta Vegę i Julesa Winnfielda

Burger jest przepyszny, połączenie sosu teriyaki z grillowanym ananasem rozwala system, ale nie żołądek.

Big Kahuna nie jest zbyt duży, Jules Winnfield twierdzi: „Hamburger to fundament pożywnego śniadanka” i ja się z nim zgadzam, bo na kolacje to za mało….

Przygotowanie jest proste, w naszym Big Kahuna było 170g sezonowanego antrykotu wołowego, ser, ananas, ale jak to bywa z kultowymi przepisami to szczegóły zmieniają smak – sos teriyaki.

A i jeszcze jedno, jeżeli myślicie, że duży, świeży ananas oznacza jedzenie żółtych krążków przez kilka dni, to nie! 3 burgery i mała przekąska i owoc znika!

Przepis pochodzi z książki Andrew Rea – Filmowe Menu, został nieznacznie zmodyfikowany i zdecydowanie jest wart polecenia i serwowania na przykład na weekendowe śniadanie.

Genialny, filmowy burger fot. D.Szymborska



Składniki (1 burger):

  • 170g mielonego mięsa wołowego – sezonowany antrykot jest wart polecenia,
  • ½ cebuli pokrojonej w krążki,
  • Masło do karmelizowania cebuli,
  • Ketchup,
  • 2 plastry sera,
  • Grillowane 3 plastry świeżego ananasa,
  • Sos teriyaki i pędzelek do jego rozsmarowania na bułce,
  • Bułka burgerowa.


Przygotowanie:

Nasz wyglądał lepiej niż ten na obrazku w książce!


Plastry ananasa zgrillować na patelni, najlepiej na maśle. Odłożyć na bok. Cebulę skarmelizować na maśle, przełożyć na bok. Bułki podgrzać w piekarniku a kotlety burgerowe usmażyć tak jak się lubi. Ja nie zjem krwistych, ale uważam, żeby nie zmienić mięsa w podeszwę...ani nie przesuszyć. Gdy już mamy usmażony kotlet i odkładamy go na moment by odpoczął to warto na nim położyć dwa plastry sera, po to by smacznie stopniał.

Złożyć burgera: dół bułki + ketchup + sos teriyaki (smarujemy pędzelkiem) + ser + kotlet z serem  + cebulka + grillowany ananas + góra bułki = BIG KAHUNA BURGER


Andrew Rea, Filmowe Menu, przewodnik kulinarny dla miłośników kina, Wydawnictwo Laurum, Warszawa 2018

Komentarze

  1. Bardzo podoba mi się pomysł na tę książkę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dota Szymborska8 marca 2019 06:55

    to prawda, jest super smacznie :) polecam czytanie i gotowanie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa