Potrawka z kraba z makaronem
Homar jest przereklamowany! Bardzo drogi, krab tańszy i super smaczny! Potrawkę z kraba przygotujesz w czasie gotowania makaronu!
Obłędny smak gwarantowany, jak również robienie zapasów z puszkami. Mięso kraba – rozdrobnione i ze szczypiec kupuje się z puszkach, stąd to gromadzenie „dobra”.
Ważne, żeby krabową potrawkę podawać z makaronem, który idealnie nadaje się do „oblepienia” – pappardelle pasują najlepiej.
Składniki (4 porcje):
- Puszka mięsa kraba (teraz kupuję rosyjskie, wcześniej zachwycałam się tymi z M&S),
- 3 łyżki śmietany (w kubeczku minimum 22%),
- Pęczek natki pietruszki,
- ½ puszki pomidorów (krojone),
- 2 szalotki,
- 3 małe papryki ramiro,
- Parmezan do posypania,
- 350g makaronu – pappardelle,
- Oliwa do smażenia.
Proste i bardzo efektowne danie! fot. D.Szymborska |
Przygotowanie:
Delikatnie odcedzić mięso kraba, większe kawałki oddzielić od rozdrobionego mięsa. Posiekać szalotki, podsmażyć je na oliwie. Pokroić w drobne paseczki papryki, wymieszać starannie z szalotką, podsmażać dalej. Dodając mięso kraba i pomidory. Smażyć chwilę. Dodać śmietanę. Wymieszać wszystko starannie, znów smażyć chwilę. Na koniec dodać mięso kraba w większych kawałkach.
Ugotować makaron. Odcedzić, w garnku wymieszać z sosem. Podawać z siekaną natką pietruszki i parmezanem.
witam, daj znać gdzie kupujesz te rosyjskie kraby, bo wg mnie one są najlepsze bo z kraba królewskiego czyli największego z okolic Kamczatki
OdpowiedzUsuńpozdrawiam Barbara