TRYB JASNY/CIEMNY

Potrawka z kraba z makaronem



Homar jest przereklamowany! Bardzo drogi, krab tańszy i super smaczny! Potrawkę z kraba przygotujesz w czasie gotowania makaronu!

Obłędny smak gwarantowany, jak również robienie zapasów z puszkami. Mięso kraba – rozdrobnione i ze szczypiec kupuje się z puszkach, stąd to gromadzenie „dobra”.

Ważne, żeby krabową potrawkę podawać z makaronem, który idealnie nadaje się do „oblepienia” – pappardelle pasują najlepiej.

Składniki (4 porcje):

  • Puszka mięsa kraba (teraz kupuję rosyjskie, wcześniej zachwycałam się  tymi z M&S),
  • 3 łyżki śmietany (w kubeczku minimum 22%),
  • Pęczek natki pietruszki,
  • ½ puszki pomidorów (krojone),
  • 2 szalotki,
  • 3 małe papryki ramiro,
  • Parmezan do posypania,
  • 350g makaronu – pappardelle,
  • Oliwa do smażenia.


Proste i bardzo efektowne danie! fot. D.Szymborska

Przygotowanie:

Delikatnie odcedzić mięso kraba, większe kawałki oddzielić od rozdrobionego mięsa. Posiekać szalotki, podsmażyć je na oliwie. Pokroić w drobne paseczki papryki, wymieszać starannie z szalotką, podsmażać dalej. Dodając mięso kraba i pomidory. Smażyć chwilę. Dodać śmietanę. Wymieszać wszystko starannie, znów smażyć chwilę. Na koniec dodać mięso kraba w większych kawałkach.

Ugotować makaron. Odcedzić, w garnku wymieszać z sosem. Podawać z siekaną natką pietruszki i parmezanem.

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa