TRYB JASNY/CIEMNY

Kurczak w białym winie – niezawodny przepis


Dobrze co pewien czas wrócić do klasyki, ostatni raz o tym przepisie pisałam dwa lata temu, a robimy go stosunkowo często. Jest prosty i niezawodny. 

Mam też sposoby, by nic się nie marnowało. Jeżeli nie zjemy wszystkiego (czasem, ale rzadko się zdarza, bo „przelicznik” 3 nóżki „na głowę” świetnie działa), to obieram mięso z kości i trafia do zapiekanych grzanek – smakuje wyśmienicie!

Przepis pochodzi z dawno już wydanej książki „W kuchni u Kręglickich”- znajdziecie tam w większości proste przepisy, które bez problemu można ugotować w domu.




Składniki

  • 12 nóżek z eko kurczaka (pałki inaczej),
  • 2 szklanki białego wina,
  • 1,5 szklanki bulionu z kurczaka,
  • 2 białe cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 6 łyżek oliwy,
  • 2 łyżki mąki,
  • 3 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, sól, pieprz,
  • Posiekany pęczek natki pietruszki.

Przygotowanie

Zdjąć skórę z mięsa kurczaka. Natrzeć kurczaka solą i pieprzem, oprószyć mąką.

Świetnym rozwiązaniem jest wrzucenie mięsa do szczelnego worka, dosypanie mąki i staranne wymieszanie.

Na patelni z rozgrzaną oliwa zeszklić pokrojony w plasterki czosnek i pokrojoną w piórka cebulę. Wyjąć warzywa i przełożyć do miski.

Na tej samej oliwie podsmażyć kurczaka, tak by zrumienić mięso. Gdy jest zrumieniony dolać wina, przełożyć warzywa i wlać bulion, dodać liście laurowy i ziele angielskie.

Gotować na małym ogniu, potem zredukować sos, przed podaniem dodać siekaną natkę pietruszki.

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa