TRYB JASNY/CIEMNY

Ryba po marokańsku z warzywną sałatką


Przepis zaznaczony w książce Jamie’go Olivier kilka miesięcy temu. Cóż nigdzie nie było żabnicy, a do tego przepisu jest niezbędna. To trudna do gotowania ryba – z jednej strony jej mięso jest tak zbite, że nigdy nie zrobi się „paćka” z drugiej, łatwo ją tak usmażyć, że będzie zbyt sucha. Wreszcie żabnica potrafi smakować jak filet z piersi kurczaka. Serio. Duża ilość przypraw, grillowanie i nie bądźcie pewni czy się nie mylicie!

Przepis prosty, patelnia grillowa niezbędna, żabnica nie do zastąpienia inną rybą, pity dalej kupujemy w arabskim sklepie, sałatka z ogórka, marchewki i kolendry – genialna!

Składniki (6 porcji)

  • 900g żabnicy (filet),
  • Oliwa,
  • Sól i pieprz,
  • 2 pomidory,
  • Jeden mały ogórek,
  • 2 małe marchewki,
  • ½ pęczka kolendry,
  • Łyżka octu winnego,
  • Jogurt naturalny,
  • 6 pit,
Marynata
  • ½ łyżki słodkiej papryki,
  • ½ łyżki kukurmy,
  • ½ łyżki imbiru w proszku,
  • ½ łyżki ziaren kolendry rozbitych w moździerzu,
  • ½ pęczka posiekanej pietruszki,
  • 2 łyżki oliwy.

Przygotowanie

Wymieszać składniki marynaty, rybę pokroić na spore kawałki i obtoczyć w marynacie. Uwaga, warto użyć rękawiczek, bo inaczej ciężko domyć kolory – żółty i czerwony zostaje na rękach! Odłożyć rybę do lodówki na minimum godzinę.

Przygotować sałatkę. Pokroić w słupki marchewkę. Obrać ze skóry i wydrążyć ogórek, pokroić w średniej wielkości kostkę. Wymieszać z octem winnym, siekaną kolendrą dodać sól i pieprz i pomidory pokrojone w kostkę (lepiej bez pestek, żeby „nie popłynęły”).

Rozgrzać patelnie grillową, smażyć rybę przez około 7-10 minut – sprawdzić jeden kawałek czy jest już dobra.

Podgrzać pity na patelni, warto je przed podgrzewaniem rozciąć wtedy będzie dużo prościej „zapakować” do nich rybę i sałatkę i jogurt.

Komentarze

  1. uwielbiam żabnicę. ale ta potrawa wygląda mega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a ja z żabnicą mam problem, niby ją lubię ale czasem...zbyt bardzo mi przypomina....kurczaka :) serio!

      Usuń
  2. Wygląda super i tak pewnie smakuje!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa