Ryba po marokańsku z warzywną sałatką
Przepis zaznaczony w książce Jamie’go Olivier kilka miesięcy temu. Cóż nigdzie nie było żabnicy, a do tego przepisu jest niezbędna. To trudna do gotowania ryba – z jednej strony jej mięso jest tak zbite, że nigdy nie zrobi się „paćka” z drugiej, łatwo ją tak usmażyć, że będzie zbyt sucha. Wreszcie żabnica potrafi smakować jak filet z piersi kurczaka. Serio. Duża ilość przypraw, grillowanie i nie bądźcie pewni czy się nie mylicie!
Przepis prosty, patelnia grillowa niezbędna, żabnica nie do zastąpienia inną rybą, pity dalej kupujemy w arabskim sklepie, sałatka z ogórka, marchewki i kolendry – genialna!
Składniki (6 porcji)
- 900g żabnicy (filet),
- Oliwa,
- Sól i pieprz,
- 2 pomidory,
- Jeden mały ogórek,
- 2 małe marchewki,
- ½ pęczka kolendry,
- Łyżka octu winnego,
- Jogurt naturalny,
- 6 pit,
- ½ łyżki słodkiej papryki,
- ½ łyżki kukurmy,
- ½ łyżki imbiru w proszku,
- ½ łyżki ziaren kolendry rozbitych w moździerzu,
- ½ pęczka posiekanej pietruszki,
- 2 łyżki oliwy.
Przygotowanie
Wymieszać składniki marynaty, rybę pokroić na spore kawałki i obtoczyć w marynacie. Uwaga, warto użyć rękawiczek, bo inaczej ciężko domyć kolory – żółty i czerwony zostaje na rękach! Odłożyć rybę do lodówki na minimum godzinę.Przygotować sałatkę. Pokroić w słupki marchewkę. Obrać ze skóry i wydrążyć ogórek, pokroić w średniej wielkości kostkę. Wymieszać z octem winnym, siekaną kolendrą dodać sól i pieprz i pomidory pokrojone w kostkę (lepiej bez pestek, żeby „nie popłynęły”).
Rozgrzać patelnie grillową, smażyć rybę przez około 7-10 minut – sprawdzić jeden kawałek czy jest już dobra.
Podgrzać pity na patelni, warto je przed podgrzewaniem rozciąć wtedy będzie dużo prościej „zapakować” do nich rybę i sałatkę i jogurt.
uwielbiam żabnicę. ale ta potrawa wygląda mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuńa ja z żabnicą mam problem, niby ją lubię ale czasem...zbyt bardzo mi przypomina....kurczaka :) serio!
UsuńWygląda super i tak pewnie smakuje!
OdpowiedzUsuńtak, pyszka :)
Usuń