TRYB JASNY/CIEMNY

Tort marchewkowy z słodką polewą


Chlebek bananowy już był (przepis TUTAJ), brakuje jeszcze domowego brownie, ale ciasto marchewkowe już jest!

Przepis zaczerpnięty z Kwestii Smaku,  tak było najprościej, samo pieczenie nieskomplikowane, pomysł z polewą z serka Philadelphia – świetny!

Jednym słowem ciasto, które się udaje nawet tym, co za pieczeniem nie przepadają! 

Ciasto marchewkowe jest przepyszne, puszyste i wilgotne, polewa i zarazem masa jest słodka, ba nawet bardzo słodka – ale ja takie desery lubię.

Przepis jest na tortownicę o średnicy 24 cm. Kalorii nie przeliczałam, pocieszam się ilością treningów, które pomogą tą cukrową bombę spalić.


Składniki

  • 2 jajka od wybieganych kur,
  • 200g cukru pudru,
  • 150ml oleju słonecznikowego,
  • 2 spore marchewki starte na tarce o dużych oczkach (200g),
  • 50g orzechów włoskich – posiekanych,
  • 75g pokrojonego ananasa z puszki,
  • 50g wiórków kokosowych,
  • 200g mąki,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • Szczypta soli
Polewa
  • 1 opakowanie serka Philadelphia (125g, czyli takie klasyczne),
  • 50g masła (miękkiego),
  • 100g cukru pudru.

Przygotowanie

Na chwilę przed przygotowywaniem ciast wyciągnąć jajka z lodówki, tak żeby nie były zimne jak zaczniemy je ubijać. Wbić do miski i ubijać tak by podwoiły swoją objętość – tu nie ma błędu – wbijamy całe jajka. Dodać cukier i dalej ubijać, potem delikatnie wciąż ubijając wlać małym strumieniem olej. Dodać do miski startą marchewkę, orzechy, ananasa, wiórki kokosowe. Wszystko starannie wymieszać. W osobnej misce wymieszać mąką, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i odrobinę soli. Wymieszać suche składniki i delikatnie połączyć ze składnikami mokrymi, wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 150 stopni. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać masę. Piec przez godzinę. Sprawdzać patyczkiem, na sam koniec można zwiększyć temperaturę pieczenia do 180 stopni i sprawdzać czy drewniany patyczek jest suchy.

Otworzyć tortownicę i pozwolić by ciasto wystygło. Przekroić wzdłuż. Dół ułożyć na talerzu na którym będziemy tort podawać.

Przygotować polewę: ubić serek Philadephia z masłem i cukrem pudrem. Włożyć na 15 minut do lodówki, żeby masa stężała. Podzielić polewę na dwie części – 1/3 na środkek reszta na wierzch tortu. Rozsmarować, złożyć ciasto i można już jeść! Tort smakuje najlepiej po wychłodzeniu w lodówce!

Komentarze

  1. chlebek bananowy i ciasto marchewkowe - to te ciasta, które zna każdy, każdy inaczej robi i wszystkie są cudowne <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie przesadzałabym z tym każdy....bo u nas w domu to nowość.....

      Usuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa