Seler naciowy z ziemniakami i srirachą– szybka sałatka
Ponieważ sama trzymam się rad, które daje innym. Pisałam (E-BOOK – TUTAJ) o tym, jak potrzebne w czasie pandemii jest planowanie zakupów z wyprzedzeniem, robienie ich raz na tydzień…..i tak robię. Pewno, że brakuje mi (nawet bardzo) spontaniczności w gotowaniu. Trudno, tak jest zdrowiej. A ziemniaki miałam z wcześniejszego obiadu, seler naciowy został z innego gotowania.
To sałatka, której przygotowanie zajmuje pięć minut, pod warunkiem, że mamy ugotowane i wystudzone ziemniaki. Ja wolę gotowane w mundurkach, a w przypadku młodych to nawet nie obieram ich ze skórki.
4 składniki i efekt WOW – da się!
Seler naciowy + ugotowane ziemniaki + majonez + sriracha + sól = pyszna sałatka
Jeżeli chodzi o proporcje to: na 4 ziemniaki jedna łodyżka selera naciowego.
W kwestii ilości majonezu – jak kto lubi, trzeba liczyć łyżeczka srirachy na 2 łyżki majonezu.
Więcej nie trzeba, sól do smaku – proste – banalne prawda? A takie smaczne.
Idealna sałatka do kanapek, do kiełbaski, do zjadania jako przekąska.
tak mało składników, a brzmi naprawdę interesująco :)
OdpowiedzUsuńto prawda, ale konieczny jest sos z chili, inaczej może być za mdła. Można też dodać oliwki, kapary....i żeby była lżejsza pół na pół jogurt z majonezem...
Usuń