TRYB JASNY/CIEMNY

Kurczak z ananasem i cytrynowym sosem


Nie ma to jak znaleźć „Kulinarny Atlas Świata” – zbiór przepisów publikowanych przed wiekami jako dodatek cotygodniowy do Gazety Wyborczej. Mam wszystkie zeszyty, wpięte w segregator. Otworzyłam na „Chiny Północne i Wschodnie” zeszyt autorstwa Adam Chrząstowskiego.

Nie miałam pojęcia, że Adam był w Szanghaju przez dwa lata, dla mnie jego kuchnia to zamknięta już krakowska restauracja – Ancora, to tam spędziliśmy dwa cudowne wieczory sylwestrowe.

Zeszyt Chrząstowskiego to głównie mięsne przepisy, sporo wieprzowiny, ale znalazł się też taki prosty w przygotowaniu kurczak z ananasem i sezamem.

To kuchnia z okolic Pekinu, mięso kurczaka dzięki marynowaniu w sherry delikatne, panierka chrupiąca – a zrobiona podwójnie jeszcze bardziej chrupie!

Do tego ryż gotowany w mleku kokosowym i po plasterku skarmelizowanego ananasa.



Składniki (4 porcje)

2 piersi z kurczaka – 4 filety,
¼ łyżeczki soli, szczypta pieprzu i 2 łyżki wytrawnego sherry.
Olej do smażenia.

Sos

4 plastry ananasa z puszki,
¼ szklanki soku z cytryn,
¼ szklanki wody,
3 łyżki brązowego cukru,
2 łyżki octu winnego,
1 łyżka masła,
2 łyżeczki oleju,
1 łyżeczka mąki kukurydzianej,
Skórka starta z cytryny,
1 łyżeczka świeżo startego imbiru (można zastąpić takim z torebki, ale dodać mniej).

Panierka

1 szklanka bułki tartej,
¼ szklanki ziaren sezamu,
3 jajka.

Dodatek

4 plastry ananasa,
2 łyżeczki brązowego cukru,
Olej do smażenia.

Przygotowanie

Filety rozbić tłuczkiem, mięso przełożyć do miski, dodać składniki marynaty, wymieszać starannie i pozostawić na 30 minut.

W tym czasie przygotować sos cytrynowy. Zmiksować na gładką pastę plasterki ananasa, wymieszać z pozostałymi składnikami i odstawić na bok.

Wymieszać bułkę tartą z sezamem - jedna miska. Rozbełtać jajka w misce - druga.

Zapanierować (dwa razy) mięso – jajko – bułka tarta z sezamem, czynność powtórzyć. Odłożyć na 5 minut.

Na patelni rozgrzać olej, obsypać cukrem plastry ananasa, skarmelizować, odłożyć na bok.

Rozgrzać na dużej patelni olej, smaż kurczaka po 3-4 minuty na stronę. Rozgrzej piekarnik do 100 stopni, ułóż na półmisku kurczaka i piecz tyle czasu, ile potrzebujesz na przygotowanie sosu. Lub jeżeli jesteś wielozadaniowy/wielozadaniowa, smaż tyle, żeby był jasnobrązowy, a w tym czasie przygotowuj sos.

W rondelku podgrzej sos, cały czas mieszaj, poczekaj aż zgęstnieje.

Kurczaka pokrój w paski, polej sosem już na talerzu, dodaj plaster ananasa do dekoracji, świetnie pasuje do tego ryż gotowany w mleku kokosowym.

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa