Marynowana biała rzodkiew
A czemu by nie zrobić marynowanej marchewki czy rzodkwi w domu? To proste, szybkie – po kilku godzinach jest już smaczna przystawka albo dodatek do kanapek, a po nocy smakuje jeszcze lepiej.
To jest bardzo prosty przepis, składniki na 500ml słoik.
Wreszcie koszt wcale nie jest zbyt duży, najdroższy jest ocet ryżowy, dlatego warto kupować go w dużych butelkach.
My takie marynowane warzywa albo wyjadamy prosto ze słoika, albo dodajemy do kanapek, idealnie też pasują do chińskich pierożków na parze, albo w połączeniu z makami japońskimi…
Składniki
- Jednak średniej wielkości rzodkiew biała,
- 1 łyżeczka gorczycy,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 czubate łyżki cukru (60g),
- 125ml octu ryżowego,
- 70ml wody.
Przygotowanie
W garnuszku podgrzać ocet ryżowy z cukrem i wodą, poczekać aż cukier zupełnie się rozpuści. Zalać gorącą zalewą warzywa w słoiku, zakręcić.
Delikatnie, trzymając przez ściereczkę potrząsnąć słoikiem, tak by zalewa dostała się pomiędzy plasterki, otworzyć i dolać więcej zalewy.
Zakręcić słoik i poczekać kilka godzin, a najlepiej całą noc.
Smacznego!
taki banalny sposób, a człowiek nawet nie pomyśli ;) nawet do sałątki obok świeżych fajnie sobie dorzucić - marynowane są zazwyczaj bardziej charakterystyczne w smaku :)
OdpowiedzUsuńto prawda marynowane warzywa są super w smaku. Marchewkę już marynowaliśmy, rzodkiewki tak na szybko, ale trzeba będzie sprawdzić też w słoiku....a tyle warzyw teraz....ehh jest co pakować do słoików.
UsuńDzi robie,wszystkie skladniki są, poprzedni słoik wyjadłam 😅
OdpowiedzUsuńsuper :) smacznego :)
Usuń