TRYB JASNY/CIEMNY

Marynowana biała rzodkiew



W koreańskich, chińskich czy japońskich restauracjach podawane są marynowane warzywa. Intensywne w smaku, chrupiące, pyszne i z reguły (przynajmniej w Polsce) drogie.

A czemu by nie zrobić marynowanej marchewki czy rzodkwi w domu? To proste, szybkie – po kilku godzinach jest już smaczna przystawka albo dodatek do kanapek, a po nocy smakuje jeszcze lepiej.
To jest bardzo prosty przepis, składniki na 500ml słoik.

Wreszcie koszt wcale nie jest zbyt duży, najdroższy jest ocet ryżowy, dlatego warto kupować go w dużych butelkach.


My takie marynowane warzywa albo wyjadamy prosto ze słoika, albo dodajemy do kanapek, idealnie też pasują do chińskich pierożków na parze, albo w połączeniu z makami japońskimi…

Składniki

  • Jednak średniej wielkości rzodkiew biała,
  • 1 łyżeczka gorczycy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 czubate łyżki cukru (60g),
  • 125ml octu ryżowego,
  • 70ml wody.

Przygotowanie



Umyć i obrać obieraczką rzodkiew, pokroić w cienkie plasterki. Do słoika wsypać gorczycę, zapakować plasterki rzodkwi. Czosnek obrać przekroić na pół i włożyć do słoika.

W garnuszku podgrzać ocet ryżowy z cukrem i wodą, poczekać aż cukier zupełnie się rozpuści. Zalać gorącą zalewą warzywa w słoiku, zakręcić.

Delikatnie, trzymając przez ściereczkę potrząsnąć słoikiem, tak by zalewa dostała się pomiędzy plasterki, otworzyć i dolać więcej zalewy.

Zakręcić słoik i poczekać kilka godzin, a najlepiej całą noc.

Smacznego!

Komentarze

  1. taki banalny sposób, a człowiek nawet nie pomyśli ;) nawet do sałątki obok świeżych fajnie sobie dorzucić - marynowane są zazwyczaj bardziej charakterystyczne w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to prawda marynowane warzywa są super w smaku. Marchewkę już marynowaliśmy, rzodkiewki tak na szybko, ale trzeba będzie sprawdzić też w słoiku....a tyle warzyw teraz....ehh jest co pakować do słoików.

      Usuń
  2. Dzi robie,wszystkie skladniki są, poprzedni słoik wyjadłam 😅

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa