TRYB JASNY/CIEMNY

Chińska sałatka z ogórków


Zamawiałam w Szanghaju, w pierożkarni chińskiej w Warszawie, w kiosku azjatyckim w Rydze, bo uwielbiam ogórki!

Normalnie nigdy nie jem ze skórką – wiadomo, żeby brzuch nie bolał. A tutaj wciągam mieseczki pełne pikantnych ogórków ze skórką! Nie ma to jak podwójne standardy w stosunku do mizerii i chińskiej sałatki!

Na czym tłuczenie polega? A na zmiażdżeniu lub tłuczeniu umytego ogórka, doczytałam się dwóch powodów – by lepiej pozbyć się wody lub by kawałki ogórka były o nieregularnych kształtach. Myślę, że te dwie odpowiedzi mogą być prawdziwe.

To przepis, który wymaga trochę czasu- 30 minut na odsolenie ogórków i z dwie godziny (to opcjonalne) na przegryzienie się z sosami w lodówce.

Jeżeli chodzi o inspirację to na pewno wskazałabym blog słodkokwaśny.com bo tamte przepisy są przemyślane i po prostu dobre!


Składniki – 4 porcje

  • 2 spore ogórki wężowe,
  • ½ ząbka czosnku utartego na tarce o drobniutkich oczkach
  • 2 łyżki octu ryżowego,
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego,
  • Sól,
  • Łyżeczka dżemu z chili lub jak radzą w innych źródłach pokruszone papryczki chili.

Przygotowanie

Bardzo starannie umyj ogórki, bo będziesz je jeść ze skórką!

Zmiażdż ogórek, pokrój w kawałki lub słupki – co wolisz. Posól dość obficie, włóż w misce do lodówki na 30 minut.

Odlej wodę, która się zebrała. Wymieszaj składniki sosu i zalej nimi ogórki. Jeżeli masz czas to włóż je do lodówki na 2 godziny, jak podasz od razu to też będą bardzo dobre, ale mogą być lepsze!

Komentarze

  1. do letniego obiadu rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, to prawda, ale mi to tak smakuje, że myślę, że nie zniknie z naszego menu :)

      Usuń
  2. Spokojnie wszędzie są podwójne standardy, nawet ja też je mam w stosunku do jedzenia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzień dobry, czemu służy odsolenie ogórków? pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzień dobry, to po to, by pozbyć się wody, żeby sałatka "nie popłynęła". pozdrawiam

      Usuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa