TRYB JASNY/CIEMNY

Stir fry z łososiem – przepis Jamie’go



Mór ulubiony sposób gotowania - wszystko sobie wcześniej przygotować i potem tylko dodawać i mieszać fot. D.Szymborska


Jak mogłam tego dania wcześniej nie zrobić?!?! Chyba mi się kartki w książce kucharskiej skleiły…takie proste, takie pyszne! 

Uwielbiam pomysły Jamie’go. To jest szybkie gotowanie! Idealne na wieczór, gdy nie mamy zbyt dużo czasu i zależy nam na tym, by zjeść jak najszybciej i nie iść z pełnym żołądkiem spać. 

Jamie proponuje lekkie dania, często – tak jak w przypadku tego stir fry z łososiem z usprawnieniami. Nie boi się zaproponować półproduktów – w tym przepisie - pasty tadnoori.

Uwaga ten stir fry jest tak pyszny, że został zjedzony w czasie krótszym niż ten jaki potrzebowałam do jego przygotowania!

Ja podałam z makaronem ryżowym, Jamie proponuje wersję z ryżem – też zamierzam wypróbować. Przepis z niezawodnej książki – "Minisrty of Food". Modyfikacji brak! No dobra zrobiłam większą porcję, bo spodziewałam się, że będzie super smacznie, a wszyscy tacy głodni byli…

Składniki (3 porcje):


Kolor magiczny z racji pasty tandoori fot. D.Szymborska


·      200g makaronu ryżowego – czyli jedno opakowanie, ugotowane zgodnie z instrukcją na opakowaniu, skropione olejem sezamowym – po to by się makaron nie sklejał,
·      ½ chili – pokrojone w cieniutkie plasterki,
·      garść kiełków fasoli – bardzo starannie umytych,
·      ½ pęczka kolendry – ja tnę nożyczkami na małe kawałki,
·      500g łososia – bez skóry pokrojony w kawałki średniej wielkości,
·      200ml mleka  kokosowego,
·      4 łyżki pasty tandoori – Patak – dla mnie sprawdzona firma i dobrej i smaczne produkty,
·      imbir – kawałek wielkości kciuka, obrany i starty na specjalnej tarce,
·      garść groszku cukrowego – ja odkroiłam końcówki,
·      sól i olej z orzeszków arachidowych,
·      100g orzeszków arachidowych – pokruszonych,
·      3 kawałki limonki do skropienia gotowego już dania.

Przygotowanie:


Na jednej patelni podgrzać makaron ryżowy na drugiej poczekać aż olej z orzeszków będzie gorący. Wrzucić: chili, imbir, groszek, orzeszki i kiełki. Smażyć 3 minuty. Dodać pastę tandoori, wszystko starannie wymieszać, włożyć łososia. Smażyć przez 2 minuty. Na koniec dolać mleko kokosowe, posolić rybę i smażyć przez kolejne 3 minuty. Pozwolić by mleko się zredukowało a sos zrobił się gęsty. Czas smażenia zależy od tego jak mocny mamy palnik, im mocniejszy tym lepiej! Do talerzy nałożyć makaron i na górę sos, podawać z limonką.

Komentarze

  1. Uwielbiam stir-fry :) a z łososiem w ogóle musi być pycha

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa