Hartowany kurczak z orzechami nerkowca i ryżem kokosowym
Pyszny, delikatny dzięki hartowaniu filet z piersi kurczaka ze smażonymi orzeszkami i zieloną dymką fot. D.Szymborska |
Czasem miło wrócić do starego przepisu,
sprawdzonego i pysznego! Jakiś czas temu przestałam gotować zielone i czerwone
curry. Z bardzo prostego powodu, w okolicy pojawiła się azjatycka restauracja,
w której curry jest boskie, tanie i nie trzeba zmywać! To ostatnie, wiadomo, że
oczywiste w przypadku restauracji, ale tak cieszy….do tego pakują na wynos i
można jeść ze swojego talerza….który już potem trzeba pozmywać, ale czym jest
jeden talerz i pałeczki wobec całej kuchni do sprzątnięcia.
Niestety nie ma w okolicy żadnej dobrej
chińskiej restauracji, stąd domowa chińszczyzna wciąż jest gotowana.
Kurczak z orzechami jest prostym daniem do przygotowania, ostrzegam tylko, że
trzeba dużo oleju i trochę czasu. I tak sherry jest konieczna, bo zmienia smak
dania!
Podanie z ryżem kokosowym, może nie jest zbyt chińskim pomysłem, ale świetnie się
komponuje.
Tutaj przepis na 3 duże porcje.
Składniki:
Ryż kokosowy świetnie pasuje do tego mięsa fot. D.Szymborska |
· 500g
filetu z piersi wybieganego kurczaka,
· 1
białko (z jajka od wybieganej kury, oczywiście),
· 2
łyżeczki mąki kukurydzianej – warto użyć tej z MS albo skrobi kukurydzianej,
· 500ml
oleju rzepakowego,
· 100g
orzechów nerkowca,
· 2 łyżki
sherry,
· 1 łyżka
oleju sezamowego,
· 1
łyżeczka soli,
· 2 łyżki
sosu sojowego,
·
pęczek dymki –
wykorzystujemy tylko zielone części.
Przygotowanie:
Kurczaka
pokroić w kostkę. Przełożyć do miski wymieszać z białkiem, olejem sezamowym,
skrobią, solą. Wstawić do lodówki na 20 minut. Rozgrzać olej w wysokiej
patelni. Odstaw patelnię z „ognia” wrzuć kurczaka, starannie i delikatnie
zamieszaj, po około 2 minutach kurczak powinien stać się biały. Odcedź mięso.
Na drugiej patelni usmaż orzechy (2 łyżki oleju), wlej sherry, sos sojowy i
przełóż zahartowanego kurczaka. Smaż kilka minut starannie mieszając składniki.
Nałóż na talerze i posyp pokrojoną dymką.
Komentarze
Prześlij komentarz